Jesień w Południowym Tyrolu i gospodarstwach agroturystycznych spod znaku Czerwonego Koguta (Roter Hahn) to czas zbiorów. A po ich zakończeniu czas biesiadownia podczas tradycyjnego święta Törggelen, które trwa do adwentu, czyli w tym roku do 4 grudnia.
W gospodach i winiarniach trwa świętowanie przy młodym winie i ... pieczonych kasztanach. To jedna z najstarszych tradycji tego regionu na północy Włoch: Törggelen. Jest to też dla turystów jedyna w roku okazja do wzięcia udziału w wielkiej tradycyjnej uczcie, organizowanej przez tamtejszych gospodarzy na koniec zbiorów, oraz w wielu festiwalach różnorodnej lokalnej kuchni i kultury.
Wszystkiego o jadalnych kasztanach można się dowiedzieć w Völlan-Tisens, gdzie obchodzi się święto „Keschtnriggl”. Nazwa ta pochodzi od słowa „Keschtn”, co w dialekcie Południowego Tyrolu oznacza „kasztan” oraz „Riggl” („pleciony koszyczek” służący do potrząsania już obranymi i upieczonymi kasztanami) . Podczas tego święta wybrane restauracje serwują całą gamę potraw na bazie kasztanów.
Będąc w Południowym Tyrolu warto nauczyć się dwóch słów: Buschenschenke i Hofschänke. To nazwy dwóch typów lokalnych gospód. Oba oferują dania lokalnej kuchni serwowane w tradycyjnych pomieszczeniach obitych boazerią. W Buschenschänke podawane jest wino, które powstaje z winogron rosnących w tamtejszym gospodarstwie, a podczas Törggelen oferują specjalny program, m.in. zwiedzanie winnic, degustacje win, pieczenie chleba i kasztanów. Z kolei w Hofschänke wina pochodzą od innych producentów.
W tym roku na specjalne wieczory po winobraniu ( Törggele) zaprasza 8 winiarskich gospodarstw w Eisacktal i jedno w Soprabolzano przy Ritten. To nic innego jak wędrówki po kasztanowych gajach i wśród jesiennych krajobrazów winnic, wiejskie smakołyki i świeżo wytłoczone wino, zapach pieczonych kasztanów.
Na Törggelen warto się wybrać całą rodziną. Podczas gdy dorośli degustują wina, dzieci piją soki z winogron. Dla wszystkich jest obfite menu smakołyków łączących wpływy włoskie, tyrolskie i ladyńskie. Można skosztować włoskich Schlutzkrapfen, czyli ravioli ze szpinakiem i ricottą, typowych dla Tyrolu kiszonej kapusty, gulaszu, strucla z jabłkami i chleba z kminkiem, a przede wszystkim speck i knödel. Speck to dojrzewająca szynka, marynowana w solance przyprawami, suszona i wędzona na zimno, a na końcu myta w górskiej wodzie. Natomiast knödel, czyli knedle, to połączenie bułki, mąki, mleka i dodatków: szpeku, szpinaku lub sera.
Nazwa Törggelen pochodzi od drewnianej prasy (wł. „torchio”), umieszczonej w specjalnym pomieszczeniu, w którym kiedyś degustowano młode wino. Według legend właściciele winnic, którzy zajmowali się także hodowlą bydła, urządzali wielką ucztę dla pasterzy wracających z wysoko położonych pastwisk. Częstowano ich młodym winem „Nuien” i pieczonymi kasztanami. Uczta ta miała być nagrodą dla wszystkich sezonowych pracowników pomagających przy zbiorach.
Roter Hahn (pol. Czerwony Kogut)) – to organizacja ponad 1700 farm agroturystycznych w Południowym Tyrolu. Zrzeszenie w niej oznacza, że gospodarstwo spełnia rygorystyczne standardy (www.roterhahn.pl).
(mag)
Fot. Roter Hahn