Nareszcie jest piwo!
Lepiej późno niż wcale. Zasadzie tej widocznie hołduje kierownictwo Browarów Szczecińskich. W kioskach ulicznych i restauracjach od kilku dni jest piwa pod dostatkiem, pojawiło sie nawet „Pełne”, a w klubach i „Orbisie” – „Eksportowe”.
Braki w zaopatrzeniu Browary tłumaczą zbyt wielkimi apetytami szczecińskich piwoszów, którzy ponoć konsumują rocznie ponad dwa razy tyle piwa, co inne województwa, a ponad 7 razy tyle, ile woj. kieleckie. Jakiś statystyk obliczył, że pod względem spożycia piwa szczeciniaków wyprzedza obecnie Czechosłowacja.
„Kurier Szczeciński” z 12 października 1959 r.
Huta „Szczecin” dostawcą gazu do użytku domowego?
Budowa koksowni – to wśród projektów rozbudowy naszej huty, pomysł szczególne korzystny dla miasta.
Warto zaznaczyć, że przy stołczyńskiej hucie istniała przed laty koksownia. Uległa ona zniszczeniu na skutek działań wojennych, lecz podziemne instalacje zachowały się. Jedną z ważnych kwestii, które pozostały jeszcze w tej sprawie do rozstrzygnięcia, stanowi uzgodnienie inwestora gotowego do finansowania robót na sumę ok. 200 mln zł.
„Kurier Szczeciński” z 13 października 1959 r.
„Wyczyścili” basen
Pracownicy Wojewódzkiej Komendy MO są oburzeni. Straż pożarna wypompowała wodę z basenu, ppoż. na Małopolskiej. Jak wiadomo, basen ten był zarybiony (200 karpi, a także sumy, węgorze itd.) i opiekowali się nimi pracownicy MO.
Co więcej, opiekunowie zwracali się do straży i Dzielnicowej Rady Narodowej o pomoc w oczyszczeniu basenu. Zaproponowano im wówczas udział w kosztach. W piątek po południu, nie uprzedzając nikogo, zabrali się strażacy do roboty. Tysiące drobiazgu pływa do góry brzuchami po niewielkich kałużach na dnie basenu. Co się stało z większymi rybami? Na pewno nie pluskają się w Odrze, ani w Głębokiem.
„Kurier Szczeciński” z 13 października 1959 r.
Inwazja szczurów na szpital odparta!
We wrześniu „Kurier” zamieścił alarmującą informację o jedynej w swoim rodzaju inwazji szczurów na szpital w Golęcinie. Miejski Inspektor Sanitarny dr med. H. Dąbrowski zawiadomił nas wczoraj, że przeprowadzona w tej dzielnicy deratyzacja prez Szczeciński Zakład DDiD dała pozytywne wyniki. Szczurów w Golęcinie od pewnego czasu nie widać. Z końcem października przeprowadzona będzie na terenie Szczecina powszechna akcja odszczurzania.
„Kurier Szczeciński” z 13 października 1959 r.
100 ton winogron zjedli już szczecinianie
Po raz pierwszy w tym roku pojawiły się ostatnio w szczecińskich sklepach bułgarskie winogrona. Są one większe i smaczniejsze od rumuńskich (dotychczas sprzedawanych). Jednakże te winogrona z powodu panującej w Europie suszy, są w tym roku mniej smaczne.
Szczecin skonsumował dotychczas przeszło 100 ton winogron. Zapowiadane sa dalsze transporty.
„Kurier Szczeciński” z 13 października 1959 r.