Piątek, 22 listopada 2024 r. 
REKLAMA

Łosoś w papilotach – w pergaminie, z pieca

Data publikacji: 29 czerwca 2017 r. 11:25
Ostatnia aktualizacja: 29 czerwca 2017 r. 14:07
Łosoś w papilotach – w pergaminie, z pieca
 

Dziś potrawa serwowana przed daniami głównymi – przystawka. Wygląd takich dań i ich smakowitość wzmaga tylko apetyt i ciekawość, co zostanie przygotowane na kolejne danie. Menu proponuje Artur Stępiński, szef kuchni restauracji Paprykarz Fish Market w Szczecinie.

 

Łosoś w papilotach – w pergaminie, z pieca  (na 4 osoby)

800 gramów fileta z łososia

100 gramów cukinii

100 gramów marchwi

4 szalotki

80 gramów selera naciowego

50 gramów kopru włoskiego

2-3 ząbki czosnku

1 łyżka masła lub oliwy

Imbir

4 gałązki tymianku

4  gałązki koperku

Sól

Pieprz

Łososia odskórzamy. 

Kroimy na cztery porcje po ok. 200 gramów. Każdą kładziemy na pergamin, delikatnie solimy. Na każdą z nich wykładamy pokrojone w paseczki (tzw. julienne, ok. 5 cm długości) po około: 

1 łyżki cukinii, 

1 łyżki marchwi, 

1 cebuli szalotki, 

1 selera naciowego, 

1 łyżki kopru włoskiego. 

Dodajemy też dwa, trzy ząbki czosnku pokrojonego w plasterki (na cztery porcje). Delikatnie kładziemy odrobinę masła, choć można też delikatnie skropić oliwą z oliwek (w stylu fit). Do tego dodajemy świeży tymianek, gałązkę kopru. Dokładamy też trochę imbiru – w pasterkach lub delikatnie startego. Na koniec sól i pieprz młotkowany. Wszystko będzie się dusiło w pergaminie około 14-15 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 200 stopni C. Dzięki temu łosoś przejdzie warzywami, imbirem i koprem włoskim o anyżowym posmaku. Dzięki pergaminowi nie spiecze się, a będzie bardziej jak potrawa gotowana. Ten sposób przyrządzania jest bardzo zdrowy.

Łososia podajemy na talerz w pergaminie. Możemy dodać sałatę, pomidorka.

Smacznego!

Notował: (kl)

Fot. Paprykarz Fish Market

 

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA