sobota, 19 września 2020.
Strona główna > Kącik kulinarny
Okoń z warzywami
Okoń z warzywami  Okoń to ryba wód śródlądowych, ale i słonych. Jej białe i chude mięso jest nieco słodkawe. Zawiera poniżej 1 procentu tłuszczu, jest więc wyjątkowo chude. Nie nadaje się z tego powodu do grillowania czy wędzenia. Tuszki okoni kupiliśmy...
Pasta z wędzonych szprotek
Przepyszna pasta z wędzonych szprotek zadowoli niejedno podniebienie. Doskonała na pieczywo podczas śniadania czy kolacji. Dobra też jako przekąska między głównymi posiłkami. Smacznego! Pasta z wędzonych szprotek Szprotki są niedoceniane, choć chętnie...
Sandacz z pieczarkami
Sandacz z pieczarkami  Sandacz – kuzyn okonia – żyje zarówno w słodkich wodach śródlądowych – jeziorach zbiornikach zaporowych czy rzekach, jak i w płytkich wodach przybrzeżnych Bałtyku. To chuda ryba, której mięso zawiera zaledwie ok. 0,7 g tłuszczu. Najbardziej...
Płotki nadziewane szynką
Płoć jest jedną z najpopularniejszych ryb w polskich wodach śródlądowych. Ta kuzynka karpia bywa spotykana także w Bałtyku. Osobniki żyją w stadach, żerują gromadnie. Ryby te są bardzo ostrożne i płochliwe. Mają przeciętnie od 30 do 40 (maksymalnie 50...
Zupa w pół godziny
Ucztę rybną możemy zacząć tradycyjnie, czyli od zupy. To pierwsze danie, które może być też jedynym, bo nasza zupa jest sycąca. Smacznego! SKŁADNIKI na 4 porcje 1/2 kg fileta z dorsza (świeżego bez skóry) 250 g pstrąga lub łososia (świeżego lub mrożonego) 125...
Klopsiki z dorsza gotowane
Nim zabierzemy się za przygotowanie tej potrawy, kilka zdań o klopsach. Małe lub większe kulki, w których mieszamy różne składniki, to „podstępny” sposób na wzbogacenie smaku, zapachu i konsystencji (nie tylko) rybiego mięsa. Klopsiki pod różnymi postaciami...
Karp w galarecie
Karp to nasza narodowa ryba wigilijna. W czasach wczesnego komunizmu w Polsce, gdy trzeba było zaspokoić potrzeby konsumpcyjne narodu, hasło, aby karp zagościł podczas wigilii na stole, rzucił ówczesny minister przemysłu Hilary Minc. W efekcie rosła liczba...
Dorsz z piekarnika
Dorsz pieczony w piekarniku to pyszna propozycja na zdrowy i dietetyczny obiad. Dorsz ma chude białe mięso, które jest delikatne i bardzo łatwe do przyrządzenia. Ryba ta zawiera cenne kwasy omega-3 oraz jest dobrze przyswajalnym źródłem białka i selenu...
Sałatka śledziowa z majonezem
SKŁADNIKI na 4 porcje 1 opakowanie solonych filetów śledziowych à la matjas – 250 g 4 duże ziemniaki 1 duże jabłko 1-2 średnie białe cebule 2 jajka ugotowane na twardo 2 większe lub 3-4 mniejsze ogórki kiszone pół puszki groszku konserwowego 2-3...
Pstrąg domowy po pracy
SKŁADNIKI na 1 porcję 1 pstrąg tęczowy kilka ziemniaków kapusta kiszona jabłko marchewka kawałek pora lub cebuli olej mąka sól pieprz czosnek To szybkie, proste danie. Gdy wracamy zgłodniali z pracy, jego przyrządzenie zajmie nam nie więcej...
Przystawka z dorsza marynowanego
SKŁADNIKI na 4 osoby płat dorsza (jeżeli ryba nie jest zbyt duża, jeśli większa – wystarczy ok. 40 dag) włoszczyzna 1 limonka (do marynaty) 1 papryka czerwona 1 duża czerwona cebula 2 papryczki chili sól pieprz młotkowany pieprz (na wierzch) 4-5...
Łosoś z piekarnika
SKŁADNIKI na 1 porcję dzwonko łososia suszona mięta ok. łyżeczki masła sól pieprz plaster cytryny sałata kilka plastrów pomidora porcja frytek Najpierw trzeba przygotować dzwonko łososia: opłukać je i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę należy...
Bałtycka zupa
Dania z ryb polecane przez Zofię Wierzbę i Zofię Schramm, właścicielki restauracji „Rybarex” w Szczecinie. Bałtycka zupa SKŁADNIKI: 200 gramów fileta z dorsza 200 gramów fileta z sandacza 2 średnie cebule 1 marchew kawałek selera kawałek pora pół...
Stynki smażone
SKŁADNIKI:  pół kilograma stynek mąka olej sól gruboziarnista Dziś zadebiutuje nowa ryba, a raczej rybka, gdyż stynka jest niezbyt duża – osiąga do 30 cm długości. Ma wydłużone ciało. Jej łacińska nazwa brzmi Osmerus eperlanus. Stynka jest gatunkiem...
Sałatka śledziowa
SKŁADNIKI: 300 gramów płatów śledziowych solonych mleko ogórek świeży ze skórką 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 4 jajka pieprz świeżo mielony majonez jogurt Sałatka śledziowa to kulinarny standard. Każda gospodyni przyrządzała ją zapewne...
2  >>
Pogoda
12
na godz. 21:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Filmy

Solidarność na fasadzie szczecińskiej filharmonii

Nekrologi

Sonda

Czy zaproponowane przez miasto podwyżki opłat i rozszerzenie Strefy Płatnego Parkowania wraz z obniżkami cen w komunikacji miejskiej uzdrowią sytuację parkingową w śródmieściu Szczecina?

 

W Kurierze Szczecińskim
Pierwsza strona
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do eKuriera
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie