Czwartek, 08 maja 2025 r. 
REKLAMA

Zapisane w „Kurierze" (23-24.10.1962)

Data publikacji: 08 maja 2025 r. 00:03
Ostatnia aktualizacja: 08 maja 2025 r. 00:37
Zapisane w „Kurierze" (23-24.10.1962)
 

Od przyszłego roku specjalizacja

Słodką „gwiazdkę” dla konsumentów przygotowuje szczecińska Fabryka Cukrów i Czekolady „Gryf”. Zakład zaoszczędził za 3 kwartały 20 ton ziarna kakaowego, dzięki zmechanizowaniu procesów produkcji. Czekolada i kakao z dodatkowego surowca znajdą się w handlu jeszcze przed nowym rokiem. Ostatnia to „czekoladowa gwiazdka” fabryki. Od nowego roku „Gryf” będzie jednym z zakładów kooperujących. Nastawi się na specjalizację, wykonując głównie kuwerturę czekoladową. Jest to półprodukt służący do oblewania słodkich wyrobów, względnie nadający się do dalszej przeróbki. Oprócz kuwertury fabryka nadal będzie robić batony ganażowe, „wiewiórki” i chałwę. Występujący ostatnio brak chałwy w handlu niebawem zniknie. W listopadzie nadejdzie transport orzeszków. Dyrektor „Gryfu” mgr Bronisław Bocianowski zapewnia amatorów, słodkich rzeczy, że wkrótce w pełni zaspokoją swoje apetyty.

„Kurier Szczeciński” z 23 października 1962 r.

„Batory” w Gdyni na 2 dni przed terminem

Dziś rano powrócił do Gdyni z kolejnego rejsu do Kanady m/s „Batory”. Statek zacumował przed dworcem morskim 2 dni przed zaplanowanym terminem. Batory” ominął tym razem angielski port Southampton (co skróciło drogę, gdyż zamiast przez kanał La Manche statek popłynął przez cieśninę Pentland u północnych wybrzeży Szkocji). Na pokładzie „Batorego” przybyło do Gdyni 300 pasażerów. Po trzydniowym postoju „Batory” wypłynie w następny rejs 26 bm., a nie jak zaplanowano poprzednio 30 bm.

„Kurier Szczeciński” z 24 października 1962 r.

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA