Spółdzielnia im. Botwina jako pierwsza w Polsce produkuje „Coctail-Colę”
Przed dwoma miesiącami donosiliśmy o próbach podjętych przez pracownika Spółdzielni Inwalidów im. Botwina inż. chemika Stanisława Przybylskiego wyprodukowania orzeźwiającego i wzmacniającego napoju na wzór „Coca-Coli”. Wysiłki chemika szły w tym kierunku, aby wyeliminować z napoju (bez szkody dla jego smaku) zawartą w „Coca-Coli” kokainę, a zachować kofeinę i wszystkie inne składniki, a ewentualnie nawet ulepszyć go.
Próby te powiodły się. Receptura znalazła potrzebne zatwierdzenie, a Spółdzielnia im. Botwina zezwolenie na produkcję napoju, któremu nadano nazwą „Coctail-Cola”.
Od ub. wtorku w fabryce wód gazowanych przy ul. Bolesława Śmiałego ruszyła produkcja – na razie partiami po 2 000 butelek (o poj. 0,33 litra). (…)
„Coctail-Cola” to produkt złożony z 12 składników chemicznych i naturalnych. Najważniejsze z nich to: wyciąg z orzeszków kola i z liści coca (ekstrakt coca produkuje się również w tej wytwórni). Zamiast kokainy w napoju są cztery grupy witaminowe (A,B,C,D). Jest również dwutlenek węgla.
W „Coctail-Coli” doskonale harmonizują cztery zasadnicze smaki: słodycz, słoność, gorycz i kwas. Kolor „Coctail-Coli” zbliżony jest do cienkiej kawy.
„Kurier Szczeciński” z dnia 30 sierpnia 1956 r.