Okoń z warzywami Okoń to ryba wód śródlądowych, ale i słonych. Jej białe i chude mięso jest nieco słodkawe. Zawiera poniżej 1 procentu tłuszczu, jest więc wyjątkowo chude. Nie nadaje się z tego powodu do grillowania czy wędzenia. Tuszki okoni kupiliśmy...
Przepyszna pasta z wędzonych szprotek zadowoli niejedno podniebienie. Doskonała na pieczywo podczas śniadania czy kolacji. Dobra też jako przekąska między głównymi posiłkami. Smacznego! Pasta z wędzonych szprotek Szprotki są niedoceniane, choć chętnie...
Sandacz z pieczarkami Sandacz – kuzyn okonia – żyje zarówno w słodkich wodach śródlądowych – jeziorach zbiornikach zaporowych czy rzekach, jak i w płytkich wodach przybrzeżnych Bałtyku. To chuda ryba, której mięso zawiera zaledwie ok. 0,7 g tłuszczu. Najbardziej...
Płoć jest jedną z najpopularniejszych ryb w polskich wodach śródlądowych. Ta kuzynka karpia bywa spotykana także w Bałtyku. Osobniki żyją w stadach, żerują gromadnie. Ryby te są bardzo ostrożne i płochliwe. Mają przeciętnie od 30 do 40 (maksymalnie 50...
Ucztę rybną możemy zacząć tradycyjnie, czyli od zupy. To pierwsze danie, które może być też jedynym, bo nasza zupa jest sycąca. Smacznego! SKŁADNIKI na 4 porcje 1/2 kg fileta z dorsza (świeżego bez skóry) 250 g pstrąga lub łososia (świeżego lub mrożonego) 125...
Nim zabierzemy się za przygotowanie tej potrawy, kilka zdań o klopsach. Małe lub większe kulki, w których mieszamy różne składniki, to „podstępny” sposób na wzbogacenie smaku, zapachu i konsystencji (nie tylko) rybiego mięsa. Klopsiki pod różnymi postaciami...
Karp to nasza narodowa ryba wigilijna. W czasach wczesnego komunizmu w Polsce, gdy trzeba było zaspokoić potrzeby konsumpcyjne narodu, hasło, aby karp zagościł podczas wigilii na stole, rzucił ówczesny minister przemysłu Hilary Minc. W efekcie rosła liczba...
Dorsz pieczony w piekarniku to pyszna propozycja na zdrowy i dietetyczny obiad. Dorsz ma chude białe mięso, które jest delikatne i bardzo łatwe do przyrządzenia. Ryba ta zawiera cenne kwasy omega-3 oraz jest dobrze przyswajalnym źródłem białka i selenu...
SKŁADNIKI na 4 porcje 1 opakowanie solonych filetów śledziowych à la matjas – 250 g 4 duże ziemniaki 1 duże jabłko 1-2 średnie białe cebule 2 jajka ugotowane na twardo 2 większe lub 3-4 mniejsze ogórki kiszone pół puszki groszku konserwowego 2-3 łyżki...
SKŁADNIKI na 1 porcję 1 pstrąg tęczowy kilka ziemniaków kapusta kiszona jabłko marchewka kawałek pora lub cebuli olej mąka sól pieprz czosnek To szybkie, proste danie. Gdy wracamy zgłodniali z pracy, jego przyrządzenie zajmie nam nie więcej niż kwadrans...
SKŁADNIKI na 4 osoby płat dorsza (jeżeli ryba nie jest zbyt duża, jeśli większa – wystarczy ok. 40 dag) włoszczyzna 1 limonka (do marynaty) 1 papryka czerwona 1 duża czerwona cebula 2 papryczki chili sól pieprz młotkowany pieprz (na wierzch) 4-5 ząbków...
SKŁADNIKI na 1 porcję dzwonko łososia suszona mięta ok. łyżeczki masła sól pieprz plaster cytryny sałata kilka plastrów pomidora porcja frytek Najpierw trzeba przygotować dzwonko łososia: opłukać je i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę należy odpowiednio...
Dania z ryb polecane przez Zofię Wierzbę i Zofię Schramm, właścicielki restauracji „Rybarex” w Szczecinie. Bałtycka zupa SKŁADNIKI: 200 gramów fileta z dorsza 200 gramów fileta z sandacza 2 średnie cebule 1 marchew kawałek selera kawałek pora pół szklanki...
SKŁADNIKI: pół kilograma stynek mąka olej sól gruboziarnista Dziś zadebiutuje nowa ryba, a raczej rybka, gdyż stynka jest niezbyt duża – osiąga do 30 cm długości. Ma wydłużone ciało. Jej łacińska nazwa brzmi Osmerus eperlanus. Stynka jest gatunkiem anadromicznym...
SKŁADNIKI: 300 gramów płatów śledziowych solonych mleko ogórek świeży ze skórką 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 4 jajka pieprz świeżo mielony majonez jogurt Sałatka śledziowa to kulinarny standard. Każda gospodyni przyrządzała ją zapewne dla domowników...