poniedziałek, 13 lipca 2020.
Strona główna > Kącik kulinarny > Płotki nadziewane szynką

Płotki nadziewane szynką

Płotki nadziewane szynką
Data publikacji: 2017-10-26 11:35
Ostatnia aktualizacja: 2017-11-08 14:34
Wywietleń: 4497 298268

Płoć jest jedną z najpopularniejszych ryb w polskich wodach śródlądowych. Ta kuzynka karpia bywa spotykana także w Bałtyku. Osobniki żyją w stadach, żerują gromadnie. Ryby te są bardzo ostrożne i płochliwe. Mają przeciętnie od 30 do 40 (maksymalnie 50) cm długości. Ważą do nawet ponad 2 kilogramów. W handlu kilogram płoci kosztuje kilkanaście złotych. Nasze rybki kupiliśmy na stoisku jednego z marketów spożywczych, gdzie raczej trudno trafić na półmetrowe olbrzymy. Były już wypatroszone i odgłowione, a miały bardzo przystępną cenę – 13 zł za kilogram.

SKŁADNIKI na 4 porcje

12-16 wypatroszonych i odgłowionych płotek

ok. 50-70 g boczku wędzonego

plastry szynki wędzonej lub dojrzewającej (tyle ile tuszek płoci)

cytryna pokrojona w plastry

oliwa lub olej

mąka

sól, pieprz

sałata i pomidorki koktajlowe do przybrania

 

Ryby płuczemy, a resztę wody odsączamy na sicie (możemy je dodatkowo osuszyć papierowym ręcznikiem). Tuszki przyprawiamy pieprzem i solą. Następnie wkładamy do ich wnętrza zwinięte w rulon plastry szynki. Nada ona tuszkom nieco wędzonkowego oraz lekko orzechowego posmaku i zapachu.

Boczek kroimy w małe kostki (możemy kupić opakowanie już pokrojonego), które smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie obtoczoną w mące rybę smażymy przez ok. 8-10 minut z każdej strony. Możemy ją smażyć razem z boczkiem. Tak przyrządzone tuszki układamy na liściach sałaty i posypujemy boczkiem z patelni. Kilka pomidorków koktajlowych nada potrawie kolorytu. Dla efektu poszczególne płotki możemy przełożyć plastrami cytryny. Podajemy z pieczywem lub frytkami.

Fot. Marek KLASA

Płotki nadziewane szynką

Komentarze

Dodaj komentarz

logo hejt stop
Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
12
na godz. 00:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Filmy

#GaszynChallenge Kurier Szczeciński dla Franka Kępy

Sonda

W jakiej postaci jesz lody tego lata?

 

W Kurierze Szczecińskim
Pierwsza strona
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do eKuriera
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie