czwartek, 19 lipca 2018.
Strona główna > Kącik kulinarny > Klopsiki z dorsza gotowane

Klopsiki z dorsza gotowane

Klopsiki z dorsza gotowane
Data publikacji: 2017-10-26 10:35
Ostatnia aktualizacja: 2017-11-08 14:33
Wywietleń: 1121 298256

Nim zabierzemy się za przygotowanie tej potrawy, kilka zdań o klopsach. Małe lub większe kulki, w których mieszamy różne składniki, to „podstępny” sposób na wzbogacenie smaku, zapachu i konsystencji (nie tylko) rybiego mięsa. Klopsiki pod różnymi postaciami często możemy spotkać w handlu jako wyrób gotowy do spożycia po podgrzaniu. Zresztą „garmażerka” tłumaczy się na angielski jako ready-made food, czyli swobodnie powracając do polskiego – gotowy do spożycia. Nasze danie jest z całych filetów, a nie na przykład mięsa rybiego oddzielonego mechanicznie – jak na ogół ma to miejsce w przetwórniach przemysłu spożywczego. Tak zwany MOM, który często jest składnikiem sklepowych klopsików (paczkowanych lub w słoikach z dodatkiem sosów), to bowiem produkt z resztek tego, co zostaje na szkielecie ryby po jej odfiletowaniu.

SKŁADNIKI na 4 porcje

1 kg filetów rybnych

2 cebule

4 jajka

10 dag bułki tartej

sól i pieprz

4 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

tymianek, oregano

pół pęczka natki

mąka

Cebule pokroić i usmażyć na oleju, połowę bułki tartej zalać wodą, by namiękła, posiekać natkę. Filety rybne zemleć, wbić jajka, dodać namoczoną i suchą bułkę tartą oraz natkę. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami oraz czosnkiem (jeśli masa jest za rzadka, wsypać bułki, gdy za gęsta – odrobinę wody). Łyżeczką do herbaty nabierać masę, formować klopsiki rybne i obtaczać w mące. Obsmażyć na patelni po dwie minuty z każdej strony. Przełożyć do wrzącego rosołu i gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Rosół wykorzystać do przygotowania sosu.

Sosy to kwestia wyboru. Z klopsikami znakomicie komponują się pomidorowe, grzybowe, śmietanowe itp. To m.in. zasługa dorsza, którego mięso jest raczej neutralne w smaku, więc nie będzie się gryzło z dodatkami.

Fot. Andrzej ŁAPKIEWICZ

 

Klopsiki z dorsza gotowane

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
19
na godz. 12:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Flis przypłynął do Szczecina
Zjazd Młodych Gwiazd 2018 i „Siedem życzeń”
Różankowe urodziny Szczecina
Poprzedni Następny

Nekrologi

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy