piątek, 20 lipca 2018.
Strona główna > Kącik kulinarny > Okoń z warzywami

Okoń z warzywami

Okoń z warzywami
Data publikacji: 2017-11-09 00:08
Ostatnia aktualizacja: 2018-03-06 10:16
Wywietleń: 14794 300167

Okoń z warzywami 

Okoń to ryba wód śródlądowych, ale i słonych. Jej białe i chude mięso jest nieco słodkawe. Zawiera poniżej 1 procentu tłuszczu, jest więc wyjątkowo chude. Nie nadaje się z tego powodu do grillowania czy wędzenia.

Tuszki okoni kupiliśmy w sklepie wielkopowierzchniowym. Do olbrzymów raczej nie należały. W efekcie i filetów zbyt wielkich nie odkroiliśmy. Warto jednak było się potrudzić ze względu na smaczne mięso okonia. Przygotowanie potrawy zajmie nam pół godziny i jest proste.

SKŁADNIKI na 4 porcje

800 g filetów z okonia

2-3 małe cukinie

2 czerwone papryki

2 cebule czerwone

2 gałązki rozmarynu (może być suszony)

oliwa z oliwek

plaster masła

oregano

pieprz grubo mielony

sól do smaku

plastry cytryny (według uznania)

Z tuszek trzeba przygotować filety. Choć ryby te potrafią osiągać nawet do… 60 cm długości (tak podają w literaturze), to my musieliśmy wykroić filety z odgłowionych okoni mierzących po jakieś 25-30 cm. Nie udało się ich podzielić na jeszcze mniejsze kawałki. To co uzyskamy, solimy i doprawiamy grubo zmielonym pieprzem. Mięso odstawiamy na kilka minut.

Przygotowujemy warzywa. Czerwoną cebulę kroimy w piórka i szklimy na oliwie z oliwek, bacząc, aby się nie przypaliła.

Cukinie kroimy w plastry, paprykę w paski i dodajemy do łagodnie smażącej się cebuli. Wszystko dusimy, aż warzywa staną się średnio miękkie. „Średnio” oznacza, że nie mogą się rozpadać, lecz powinny zachować nieco sprężystości – podobnie jak makaron al dente. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

Filety z okonia smażymy na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek po 2-3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia posypujemy je posiekanym lub suszonym rozmarynem.

Gdy będziemy układać mięso na warzywach, zdziwimy się, że jest tak białe i soczyste.

(kl)

Komentarze

Makumba
Ten okoń, na stronie, to już pewnie lekko "waniajet". Nie, macie nic innego?
2018-03-06 10:05:15
Ak47
"oliwa z oliwek" hehehe to oliwa może być z czegoś innego???????????
2018-01-16 02:08:58

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
15
na godz. 00:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Flis przypłynął do Szczecina
Zjazd Młodych Gwiazd 2018 i „Siedem życzeń”
Różankowe urodziny Szczecina
Poprzedni Następny

Nekrologi

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy