poniedziałek, 25 czerwca 2018.
Strona główna > Kącik kulinarny > Przystawka z dorsza marynowanego

Przystawka z dorsza marynowanego

Przystawka z dorsza marynowanego
Data publikacji: 2017-08-31 03:06
Ostatnia aktualizacja: 2017-08-31 10:16
Wywietleń: 1461 290190

SKŁADNIKI na 4 osoby

płat dorsza (jeżeli ryba nie jest zbyt duża, jeśli większa – wystarczy ok. 40 dag)

włoszczyzna

1 limonka (do marynaty)

1 papryka czerwona

1 duża czerwona cebula

2 papryczki chili

sól

pieprz

młotkowany pieprz (na wierzch)

4-5 ząbków czosnku

40 ml octu balsamicznego

30 ml octu winnego

pieczywo

Najpierw musimy przygotować roztwór, który nada mięsu smak i aromat. Marynatę sporządzamy na bazie oliwy z oliwek. Łamiemy ją, dodając nieco naszego oleju. Wciskamy też sok z limonki, dajemy ocet balsamiczny i odrobinę octu winnego. Kwaśność sosu łamiemy łyżeczką cukru. Potem dodajemy drobno posiekane czosnek i świeże pepperoni, co podkreśli ostrość dania. Wszystko mieszamy i do tak przyrządzonej marynaty wkładamy filety ze świeżego dorsza. Ryba powinna być cała zakryta płynem, choć nie musi w nim pływać. Musi poleżeć w marynacie co najmniej 48 godzin. „Dla spokoju” szef kuchni „Per-se” Robert Hasiniec poleca potrzymać ją dodatkowe 12 godzin.

Po wyjęciu dorsza z marynaty kroimy go w cieniutkie plasterki – ok. 7-10 dag na porcję. Następnie układamy je na talerzu. Naszym naczyniem mogą być np. liście radicchio, czyli cykorii sałatowej, które ułożymy na łupku. Do dania dodajemy świeżo pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, papryczkę – w cienkie paseczki (tzw. julienne). Mieszamy to z odrobiną marynaty. Odstawiamy na chwilkę, aby warzywa naciągnęły smaku i aromatu, a następnie układamy na talerzu. Na wierzch dajemy marynowane plasterki dorsza. Całość skrapiamy pozostałością zalewy. Do tego możemy podać cytrynę, limonkę – zależnie od upodobania konsumenta. Mogą też być inne sezonowe dodatki, np. gałązka z porzeczkami, listki świeżej rukoli. Ważne, aby wszystko było świeże.

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
20
na godz. 15:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Strefa kibicowała naszym
Odsłonięcie pomnika Lecha Kaczyńskiego
Finalistki Gryfii na plenerze cz.2
Poprzedni Następny

Nekrologi

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy