Czwartek, 17 lipca 2025 r. 
REKLAMA

Kosmiczny eksperyment Uniwersytetu Szczecińskiego może pomóc w locie na Marsa [GALERIA]

Data publikacji: 17 lipca 2025 r. 18:35
Ostatnia aktualizacja: 17 lipca 2025 r. 18:35
Kosmiczny eksperyment Uniwersytetu Szczecińskiego może pomóc w locie na Marsa
Prof. Ewa Szuszkiewicz: "Nie zatrzymamy pędu do eksploracji kosmosu".  Fot. Alan Sasinowski  

W ciągu najbliższych 50 lat pierwszy człowiek poleci na Marsa - ocenia prof. Ewa Szuszkiewicz z Uniwersytetu Szczecińskiego. A do sukcesu tej misji mogą przyczynić się badania zlecone przez naszą uczelnię, które przeprowadzał na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej Sławosz Uznański-Wiśniewski. 

Drugi po Mirosławie Hermaszewskim Polak w kosmosie, na którego przez ostatnie tygodnie były skierowane oczy całego świata, zrealizował kilkanaście eksperymentów, które mają pchnąć do przodu naukę w naszym kraju. Wśród nich był projekt „Zanim polecimy na Marsa: Czy niesporczaki mogą pomóc w ochronie innych organizmów w przestrzeni kosmicznej?” prowadzony przez konsorcjum trzech uczelni: Uniwersytetu Szczecińskiego jako lidera, Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu i Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Eksperyment polegał na przeprowadzeniu testów na drożdżach zmodyfikowanych o geny niesporczaków – organizmów ekstremalnie odpornych. Ma to pozwolić ocenić możliwości wykorzystania takich drożdży jako biofabryk, np. do produkcji żywności, paliwa w misjach na Księżyc i Marsa.

- Wyniki po analizach dostarczą nam wiedzy, jak gen niesporczaka poprawił funkcjonowaniu drożdży w warunkach mikrograwitacji - mówiła prof. Ewa Szuszkiewicz z Instytutu Fizyki US, koordynatorka projektu, podczas czwartkowej konferencji prasowej w Sali Senatu US. - Następny krok to będzie włączenie promieniowania jonizującego.

A to jest kluczowe, bo właśnie promieniowanie jonizujące to największa przeszkoda w podróży na Marsa. Jest zabójcze dla ludzkiego organizmu. Zwłaszcza że lot trwałby długo - w tej chwili mówi się o sześciu, dziewięciu miesiącach, i to przy odpowiedniej konfiguracji planet - i kosmonauci przyjęliby ogromną dawkę promieniowania. Genetycznie zmodyfikowane drożdże mogą przybliżyć do odpowiedzi, jak się przed promieniowaniem bronić. 

-  W dobie prywatnych agencji kosmicznych jest duży pęd (w sprawie lotu na Marsa - AS) - stwierdziła prof. Ewa Szuszkiewicz. - Tak jak pęd na Księżyc, który teraz jest jak wyścig na sto metrów, każdy chce być pierwszy. Wyobrażenia tego, co zrobi ten pierwszy, nie jest jasne i oczywiste. Jednak nie zatrzymamy pędu do eksploracji kosmosu. Ludzkość tam prze. Polska musi się do tego pędu dołączyć. Nie może zostać w tyle, nie możemy być w ogonie. ©℗

Więcej na ten temat w „Kurierze Szczecińskim” i eKurierze z 18.07.2025 r.

Alan Sasinowski

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

wy lepiej
2025-07-17 21:06:54
wy lepiej opracujcie drożdże przemysłowe czy inne organizmy które będą efektywnie przetwarzać odpady w biobutanol dzięki czemunuda się nam jakoś przetrwać szaleństwo klimatyzmu w UE.
Ala
2025-07-17 20:09:33
Gratulacje dla US !Coś pozytywnego.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA