Personel MHM doszkala się
Z inicjatywy mgr Gospodarka, pracownika MHM, powstała niedawno przy Technikum Gastronomicznym w Szczecinie 2-letnia szkoła MHM, przeznaczona dla personelu, głównie sklepowego. Celem nowej szkoły jest podniesienie kwalifikacji zawodowych pracowników, którzy dobrowolnie zgłoszą chęć doszkalania się.
Do szkoły uczęszcza 6 kierowników sklepowych, 54 ekspedientki i 8 pracowników administracyjnych. Przedmiotami wykładów są: technologia mięsna i przetworów, organizacja i technika handlu, rachunkowość gospodarcza i księgowa sklepu, geografia gospodarcza, higiena i język polski.
Warunkiem przyjęcia jest ukończenie 7 klas szkoły podstawowej, ale wśród słuchaczy są również posiadający wykształcenie średnie. Lekcje odbywają się 3 razy tygodniowo – po 5 godzin.
Nauka odbywa się po południu i wieczorem. Uważamy, że czas ten nie jest odpowiedni, gdyż w godzinach rannych personel sklepowy czeka na towar i nie ma zajęcia, podczas gdy właśnie po południu w sklepach panuje ruch.
„Kurier Szczeciński” z 18 stycznia 1958 r.
150 dodatkowych ton mięsa
Zastępca kierownika Wydziału Artykułów Spożywczych Woj. Zarządu Handlu poinformował nas, że dzięki licznym staraniom województwo szczecińskie uzyskało na bieżący miesiąc dodatkowy przydział 150 ton mięsa.
90 ton znajdzie się do końca stycznia w sklepach rzeźniczych samego Szczecina, 60 ton – województwa.
W związku z tym – zdaniem naszych informatorów – do końca bieżącego miesiąca zakup mięsa nie powinien gospodyniom przysparzać kłopotów.
„Kurier Szczeciński” z 21 stycznia 1958 r.