Czwartek, 09 maja 2024 r. 
REKLAMA

Zapisane w „Kurierze” (11-12.07.1952)

Data publikacji: 12 lutego 2021 r. 07:04
Ostatnia aktualizacja: 12 lutego 2021 r. 08:45
Zapisane w „Kurierze” (11-12.07.1952)
Fot. Ryszard Pakieser  

40.000 porcji lodów dziennie dostarcza Szczecinowi MZM

Mało wśród nas jest takich, którzy nie są amatorami lodów, zwłaszcza teraz podczas upałów. Szczecin zjada dziennie 600 kg tego smacznego produktu, tj. około 40 tys. porcji.

Lody dla całego Szczecina produkują cztery małe maszyny w Miejskim Zakładzie Mleczarskim o zdolności produkcyjnej 120 kg na godzinę. Specjalne termosy napełnione lodami wędrują do chłodni, gdzie oczekują na odbiorcę. Obok mieści się magazyn lodu, z autentycznym lodem wyrąbanym w zimie z jeziora Głębokiego. Możemy sobie wyobrazić, ile jego trzeba było w zimie zmagazynować, skoro teraz zużywa się 3 kg lodu do utrzymania zimnoty jednego kilograma lodów.

Lody te są bardzo odżywcze, zawierają bowiem mleko, śmietanę, cukier, jaja i wanilię. Ostatnio dla urozmaicenia asortymentu wypuszczono lody o smaku kwaskowym, ponieważ jednak nie przypadły do gustu konsumentom, zaniechano ich produkcji. (…)

„Kurier Szczeciński” z dnia 11 lipca 1952 r.

 

Z tanowskiego lasu ślimaki wędrują do Francji, a jagody do Anglii i NRD

W Tanowie pod Szczecinem jest punkt skupu, który nie skupuje ani drobiu, ani jaj, ani zboża – tylko ślimaki, pospolite ślimaki, których tak wiele można spotkać w naszych ogrodach, parkach i lasach.

Ślimaki winniczki – to jeden z naszych towarów eksportowych. Raz na kilka dni samochód „Lasu” zabiera je do Szczecina, skąd pociągiem jadą do Warszawy.

Tam zapakowane w ładne kobiałki z napisem „Made in Poland” zostaną załadowane na samolot, którym polecą do Francji. Za parę dni będą się nimi delektować Francuzi, dla których są one nie byle przysmakiem.

Ten sam punkt skupuje owoce leśne (…). Tu każdego dnia ludzie z pełnymi koszami i bańkami dostarczają jagody uzbierane w okolicznych lasach. Wieczorem przyjeżdża samochód, który zabiera je do najbliższej zbiornicy. Tam po przesortowaniu w specjalnym opakowaniu zostają nocą załadowane do pociągu i nazajutrz można je już zobaczyć w sklepach wielkich miast NRD. Tak samo jagody przewożone są do Gdyni, skąd statkiem w lodowni płyną do Anglii. (…)

„Kurier Szczeciński” z dnia 12 lipca 1952 r.

 

5 024 działkowiczów uprawia 345 ha ziemi i hoduje jedwabniki

Codziennie 5 024 użytkowników Szczecińskich Ogródków Działkowych w Szczecinie spędza wolny czas po pracy we własnym ogrodzie.

W Szczecinie istnieją obecnie 62 ogrody, podzielone na 5 474 działki, które obejmują ponad 345 ha ziemi. W tym roku zagospodarowali działkowicze ponad 84 ha ugorów, na których wytyczali drogi i aleje, zasadzili drzewka i doprowadzili wodę. (…)

Na wielu działkach spotkać można hodowlę drobiu i królików. Ostatnio ogród im. Głowackiego jako pierwszy w Szczecinie założył hodowlę kur, zakupując na początek 350 kurcząt. Ogród Wzorcowy przy pl. Żołnierza posiada dość dobrze rozwiniętą hodowlę pszczół, z której dochody przeznacza się na potrzeby działkowiczów. W Lasku Arkońskim jeden z działkowiczów założył w ubiegłym roku hodowlę jedwabników. Mimo, że nie bardzo udał mu się ten eksperyment otrzymał w zeszłym roku ponad 3 tys. zł za kokony jedwabnika. (…)

„Kurier Szczeciński” z dnia 12 lipca 1952 r.

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

obs
2021-02-12 07:37:25
"Szczecin zjada dziennie 600 kg tego smacznego produktu, tj. około 40 tys. porcji." czyli porcja lodow to 15 gram?!?!

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA