Często miewasz uczucie ciężkości po posiłku? Spokojnie, jest na to sposób! Lekkostrawna dieta to klucz do dobrego samopoczucia i zdrowia układu pokarmowego. Odpowiednio dobrane potrawy nie tylko poprawią trawienie, ale również pomogą uniknąć problemów takich jak zgaga czy nadkwasota. Oto przykłady takich potraw!
Dyniowy krem to idealne danie dla każdego, kto chce zadbać o zdrowy żołądek. Jest delikatny, aksamitny i bogaty w błonnik, który wspomaga trawienie. Wystarczy ugotować dynię, dodać odrobinę marchwi i ziemniaka, a całość zblendować na gładką masę.
Tak przygotowaną zupę możesz doprawić odrobiną imbiru, który dodatkowo wspiera układ trawienny bądź dodać kleks śmietany lub naturalnego jogurtu.
Warto też pamiętać o wspieraniu swojego układu pokarmowego odpowiednimi preparatami – leki osłonowe na żołądek potrafią złagodzić nieprzyjemne dolegliwości, zwłaszcza gdy zdarza się nam zjeść coś mniej lekkostrawnego.
Mięso drobiowe, zwłaszcza gotowane na parze lub w wodzie, jest lekkostrawne i łatwe do przyswojenia przez organizm. Nie obciąża żołądka i dostarcza wartościowego białka. Dlatego świetnym pomysłem na obiad są gotowane filety z kurczaka lub indyka.
Wystarczy natrzeć mięso niewielką ilością przypraw (sól, pieprz, tymianek), umieścić w wodzie lub w garnku do gotowania na parze. Nie trzeba długo czekać – białe mięso jest błyskawicznie miękkie i kruche. Po kilkunastu minutach można je podawać – solo bądź z gotowanymi warzywami lub zestawem świeżych surówek.
Biały ryż to jedno z najbardziej lekkostrawnych produktów. W połączeniu z gotowanymi warzywami (np. marchewką, cukinią, pietruszką) tworzy smaczny, zdrowy i sycący posiłek.
Rada: Podczas gotowania ryżu możesz dodać odrobinę oliwy z oliwek. Dzięki temu ryż będzie bardziej aksamitny.
Owsianka to prawdziwy klasyk wśród zdrowych śniadań i kolacji – sycąca, odżywcza i niezwykle łatwa do przygotowania. Co więcej, możesz przygotować ją na wodzie lub mleku roślinnym, dopasowując ją do swoich preferencji. Owsianka na wodzie jest lekkostrawna, idealna dla osób dbających o linię. Z kolei wersja na mleku roślinnym, np. migdałowym, owsianym czy kokosowym, nadaje jej delikatnej kremowości i dodatkowej porcji smaku.
Aby urozmaicić swoją owsiankę, dodaj do niej coś ekstra! Banany nadadzą jej naturalnej słodyczy i dostarczą potasu, a starte jabłko sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Możesz także dorzucić garść orzechów, pestek lub odrobinę cynamonu dla podkręcenia smaku.
Osoby cierpiące na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, wcale nie muszą rezygnować ze słodkich deserów. Doskonałym przykładem jest domowy kisiel. To prawdziwy ratunek dla wrażliwego żołądka – delikatny, lekko słodki i przyjemnie owocowy.
Jabłka, jagody, maliny – wybór owoców zależy tylko od Ciebie! Wystarczy podgrzać je w niewielkiej ilości wody, a następnie lekko zagęścić skrobią ziemniaczaną. Domowy kisiel ma tę cudowną właściwość, że działa osłonowo na błonę śluzową żołądka, łagodząc podrażnienia i wspomagając trawienie.
Oto pięć sprawdzonych propozycji na szybkie lekkostrawne posiłki. Dbając o żołądek, warto nie tylko wybierać wskazane potrawy, ale także pamiętać o regularnym nawadnianiu i unikaniu dań ciężkostrawnych, smażonych czy bardzo tłustych.
Materiał partnera