Poniedziałek, 31 marca 2025 r.  Imieniny Amelii, Dobromira i Leonarda
REKLAMA

Zdrowy żołądek. 5 lekkostrawnych potraw

Data publikacji: 2025-03-26 09:00
Ostatnia aktualizacja: 2025-03-26 10:29

Często miewasz uczucie ciężkości po posiłku? Spokojnie, jest na to sposób! Lekkostrawna dieta to klucz do dobrego samopoczucia i zdrowia układu pokarmowego. Odpowiednio dobrane potrawy nie tylko poprawią trawienie, ale również pomogą uniknąć problemów takich jak zgaga czy nadkwasota. Oto przykłady takich potraw!

Zupa krem z dyni

Dyniowy krem to idealne danie dla każdego, kto chce zadbać o zdrowy żołądek. Jest delikatny, aksamitny i bogaty w błonnik, który wspomaga trawienie. Wystarczy ugotować dynię, dodać odrobinę marchwi i ziemniaka, a całość zblendować na gładką masę.

Tak przygotowaną zupę możesz doprawić odrobiną imbiru, który dodatkowo wspiera układ trawienny bądź dodać kleks śmietany lub naturalnego jogurtu.

Warto też pamiętać o wspieraniu swojego układu pokarmowego odpowiednimi preparatami – leki osłonowe na żołądek potrafią złagodzić nieprzyjemne dolegliwości, zwłaszcza gdy zdarza się nam zjeść coś mniej lekkostrawnego.

Gotowane filety z kurczaka lub indyka

Mięso drobiowe, zwłaszcza gotowane na parze lub w wodzie, jest lekkostrawne i łatwe do przyswojenia przez organizm. Nie obciąża żołądka i dostarcza wartościowego białka. Dlatego świetnym pomysłem na obiad są gotowane filety z kurczaka lub indyka.

Wystarczy natrzeć mięso niewielką ilością przypraw (sól, pieprz, tymianek), umieścić w wodzie lub w garnku do gotowania na parze. Nie trzeba długo czekać – białe mięso jest błyskawicznie miękkie i kruche. Po kilkunastu minutach można je podawać – solo bądź z gotowanymi warzywami lub zestawem świeżych surówek.

Ryż z warzywami

Biały ryż to jedno z najbardziej lekkostrawnych produktów. W połączeniu z gotowanymi warzywami (np. marchewką, cukinią, pietruszką) tworzy smaczny, zdrowy i sycący posiłek.

Rada: Podczas gotowania ryżu możesz dodać odrobinę oliwy z oliwek. Dzięki temu ryż będzie bardziej aksamitny.

Owsianka – na śniadanie lub kolację

Owsianka to prawdziwy klasyk wśród zdrowych śniadań i kolacji – sycąca, odżywcza i niezwykle łatwa do przygotowania. Co więcej, możesz przygotować ją na wodzie lub mleku roślinnym, dopasowując ją do swoich preferencji. Owsianka na wodzie jest lekkostrawna, idealna dla osób dbających o linię. Z kolei wersja na mleku roślinnym, np. migdałowym, owsianym czy kokosowym, nadaje jej delikatnej kremowości i dodatkowej porcji smaku.

Aby urozmaicić swoją owsiankę, dodaj do niej coś ekstra! Banany nadadzą jej naturalnej słodyczy i dostarczą potasu, a starte jabłko sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Możesz także dorzucić garść orzechów, pestek lub odrobinę cynamonu dla podkręcenia smaku.

Domowy kisiel – idealny na deser

Osoby cierpiące na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, wcale nie muszą rezygnować ze słodkich deserów. Doskonałym przykładem jest domowy kisiel. To prawdziwy ratunek dla wrażliwego żołądka – delikatny, lekko słodki i przyjemnie owocowy.

Jabłka, jagody, maliny – wybór owoców zależy tylko od Ciebie! Wystarczy podgrzać je w niewielkiej ilości wody, a następnie lekko zagęścić skrobią ziemniaczaną. Domowy kisiel ma tę cudowną właściwość, że działa osłonowo na błonę śluzową żołądka, łagodząc podrażnienia i wspomagając trawienie.

Oto pięć sprawdzonych propozycji na szybkie lekkostrawne posiłki. Dbając o żołądek, warto nie tylko wybierać wskazane potrawy, ale także pamiętać o regularnym nawadnianiu i unikaniu dań ciężkostrawnych, smażonych czy bardzo tłustych.

Materiał partnera