80 ton mięsa dodatkowo dla Szczecina
Jak się dowiadujemy z rozdzielnika centralnego przydzielono województwu szczecińskiemu na miesiąc luty dodatkowo 150 ton mięsa. Z ilości tej województwu szczecińskiemu przypadnie 70 ton, Szczecinowi – 80 ton.
„Kurier Szczeciński” z 8 lutego 1958 r.
Prawie 3 miliony czystego zysku dał państwu szczeciński przemysł rybny
Szczecińskie zakłady przetwórstwa rybnego osiągnęły w 1957 roku prawie 3 miliony czystego zysku, przekraczając planowany zysk o prawie 700 tys. zł. Zakłady te mogłyby osiągnąć wyniki jeszcze lepsze, gdyby nie trudności z dostawcami surowca. Dotyczy to nie tylko dostaw ryb, które są nieregularne, ale zakłady borykają się również z trudnościami w dostawach oleju oraz metalowych puszek do opakowania przetworów rybnych.
Celem dalszego podniesienia rentowności zakładów w roku 1958 opracowano metodę lepszego niż dotychczas wykorzystania odpadków mających wielką wartość. Podniesiona zostanie m.in. produkcja mączki rybnej, produktu mającego duże zastosowanie w rolnictwie jako pasza dla inwentarza.
Zakłady rozszerzą także prowadzoną przez siebie hodowlę trzody chlewnej, jak również planują założenie hodowli norek, co byłoby przedsięwzięciem bardzo dochodowym.
„Kurier Szczeciński” z 12 lutego 1958 r.