Sobota, 16 listopada 2024 r. 
REKLAMA

Zapisane w „Kurierze” (28.10-13.11.1955)

Data publikacji: 27 czerwca 2021 r. 11:49
Ostatnia aktualizacja: 27 września 2022 r. 16:14
Zapisane w „Kurierze” (28.10-13.11.1955)
Fot. Ryszard Pakieser  

Nowe potrawy regionalne

Kucharze Szczecińskich Zakładów Gastronomicznych wykazują ostatnio wiele ambicji i pomysłowości. Owocem tego są świeżo wypracowane przepisy na kilkanaście potraw regionalnych.

W tych dniach komisja kulinarna przeprowadziła próby potraw. W skład komisji wchodzą fachowcy z Prezydium Wojewódzkiej Rady Narodowej, Inspekcji Handlowej, Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej oraz zainteresowani przedstawiciele przemysłu gastronomicznego.

Komisja uczestniczy podczas przygotowania potraw, a następnie przeprowadza próby smaku, zapachu, wyglądu itp. Ponadto oblicza się cenę dania, jego kaloryczność i wartość odżywczą. Dopiero wówczas potrawa otrzymuje „świadectwo dojrzałości” i może być podana naszym smakoszom.

Na warsztacie znajdują się potrawy pomysłu kucharzy z restauracji „Gryf”. Są to m.in. dania z dorsza (dorsz w śmietanie, bigos dorszowy, dorsz a la Colbert), faszerowane pomidory, flaki w galarecie na zimno itp. Jak twierdzą wybredni w tym względzie członkowie komisji, potrawy są udane i smaczne.

„Kurier Szczeciński” z dnia 28 października 1955 r.

Jeszcze wiele ziemniaków w ziemi

Już 1 bm. zawitał do nas mróz, spadł pierwszy śnieg. Tymczasem na polach województwa szczecińskiego trwają jeszcze prace przy wykopkach ziemniaków, buraków i sprzęcie innych roślin okopowych.

W roku bieżącym urodzaj ziemniaków jest niższy aniżeli w latach ubiegłych. W niektórych miastach powstały pewne trudności w zaopatrzeniu w ziemniaki. Dlatego też trzeba jak najstaranniej zebrać wszystko, by nie został w polu ani kilogram.

Przymrozki niech będą ostrzeżeniem, że najwyższy czas skończyć wykopki! (…)

„Kurier Szczeciński” z dnia 3 listopada 1955 r.

W całym kraju znane są szczecińskie marynaty i konserwy rybne z etykietą „Certy”

Rybacy „Certy” obchodzili niedawno 10-lecie pracy tej spółdzielni. Zrobili bilans poważnych osiągnięć. (…)

Oprócz połowów spółdzielnia „Certa” prowadzi własną przetwórnię i wędzarnie ryb, które przynoszą jej członkom poważne zyski. O rozwoju spółdzielni najlepiej świadczą jej wyniki.

Dzisiaj w jednym dniu załoga wędzi więcej węgorza, aniżeli kilka lat temu w ciągu całego sezonu. 1/5 całej puli ryb złowionych przez rybaków „Certy” jest przerabiana we własnej przetwórni.

W niepozornych budynkach przy ul. Mosiężnej z dziesiątek ton różnych ryb powstają smaczne konserwy, marynaty i z etykietą „Certy” rozsyłane są po całym kraju. Są one chętnie nabywane i poszukiwane. (…)

W połowie przyszłego roku przetwórnia zostanie przeniesiona do nowocześnie urządzonych i wyposażonych budynków na Parnicy. Budowa, prowadzona przez ZBM, idzie pełną parą. Nowa przetwórnia będzie mogła przerobić trzy razy tyle co obecna. (…)

„Kurier Szczeciński” z dnia 13 listopada 1955 r.

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Popatrz pan
2021-06-27 20:56:48
No i wywędzili węgorze
Hit
2021-06-27 20:54:58
Flaki w galarecie na zimno.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA