Piątek, 27 grudnia 2024 r. 
REKLAMA

Zapisane w „Kurierze” (4-12.11.1959)

Data publikacji: 09 marca 2024 r. 10:03
Ostatnia aktualizacja: 09 marca 2024 r. 10:03
Zapisane w „Kurierze” (4-12.11.1959)
 

1,5 tony smalcu na godzinę produkuje maszyna w zakładach mięsnych

Szwedzką maszynę do wytopu smalcu za 1,5 mln zł zafundowały sobie Zakłady Mięsne w Szczecinie. Cenny nabytek kupiony na Targach Poznańskich (jedyny!) jest lepszy od wszystkich innych w Polsce, bo:

– zajmuje o 1/5 mniej powierzchni.

– zdolność produkcyjna jest 4 razy większa niż maszyny dotychczas posiadanej. W ciągu godziny produkuje 1,5 tony smalcu.

– zwiększa wydajność smalcu z surowca.

– skwarki są pozbawione tłuszczu

Odbył się już próbny rozruch i zautomatyzowana do maksimum produkcja smalcu ma ruszyć za dwa tygodnie.

Zakłady Mięsne przygotowują się do budowy nowej przetwórni mięsnej (stara niemal rozlatuje się). Zgodnie z uchwałą Rady Ministrów z 1 czerwca 1959 r. ma ona stanąć w latach 1960-61

„Kurier Szczeciński” z 4 listopada 1959 r.

Szczecin za Gdańskiem

Trwające od lat współzawodnictwo między trzema naszymi portami przyniosło w kolejnym etapie obejmującym II i III kwartał br. zwycięstwo Gdańskowi,. Drugie miejsce zajął Szczecin, a trzecie Gdynia.

„Kurier Szczeciński” z 10 listopada 1959 r.

Podpałka jest! Kosztuje 1,70 zł

W punktach opałowych można kupić nowy rodzaj podpałki. Jest to bardzo praktyczna w użyciu: niebrudząca i bezwonna płytka pilśniowa wyprodukowana przez Zakłady Płyt Pilśniowych w Czarnej Wodzie.

Nowy rodzaj podpałki jest bardzo tani. Porcja służąca na 15 – 20 rozpaleń kosztuje 1,70 zł.

„Kurier Szczeciński” z 12 listopada 1959 r.

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA