Piątek, 21 marca 2025 r. 
REKLAMA

Zapisane w „Kurierze” (30.06-7.07.1962)

Data publikacji: 20 marca 2025 r. 10:18
Ostatnia aktualizacja: 20 marca 2025 r. 10:18
Zapisane w „Kurierze” (30.06-7.07.1962)
 

Turyści sami sobie mogą gotować w… restauracjach

W awangardowym naszym nadmorskim wczasowisku – Świnoujściu zorganizowano restaurację z myślą o tzw. jednodniowych turystach. Przybywający do niej gość będzie mógł zostawić bagaż w przechowalni i skorzystać z umywalni. Najcenniejsze jest jednak to, że na ustawionych tam kuchenkach będzie mógł sam sobie przyrządzić posiłek z własnych zapasów. Garnuszki też będzie można wypożyczyć w restauracji.

Świnoujską restaurację T – bo tak oznaczone są tego rodzaju placówki gastronomiczne – zorganizowała tamtejsza Powszechna Spółdzielnia Spożywców. Lokal znajduje się w pobliżu „Albatrosa”, a więc tuż nad morzem.

Drugą restaurację turystyczną, tym razem z myślą o turystach – żeglarzach zorganizowano w uroczej miejscowości nad Zalewem – Lubczynie.

Jeśli restauracje turystyczne spełnią swoje zadanie w roku przyszłym powstanie ich więcej na szczecińskim Wybrzeżu.

„Kurier Szczeciński” z 30 czerwca 1962 roku

Grażynka Rudecka i szczecinianka „miss dynamite” – Helena Majdaniec triumfują na FMT

Szczecińska „miss dynamite” – Helena Majdaniec odniosła wczoraj wielki sukces, śpiewając na zakończenie koncertu drugiego dnia Festiwalu Młodych Talentów niezawodne „24 tysiące pocałunków z San Remo”. Widownia zgotowała szczeciniance burzliwą owację – podobnie jak wczoraj drugiej swojej ulubienicy Karin Stanek.

Olbrzymie wrażenie na jurorach i publiczności wywarła także druga reprezentantka naszego miasta – niezwykle muzykalna Grażynka Rudecka. Podczas wykonywania przez nią „Mammy” normalna bardzo „gorąca” widownia dosłownie zamarła, a później nagrodziła Grażynkę olbrzymimi brawami. Nie ulega wątpliwości, iż znajdzie się ona wśród „Złotej Dziesiątki”, która dziś o godz. 19.30 zaprezentowana zostanie na koncercie galowym.

„Kurier Szczeciński” z 30 czerwca 1962 roku

W barze „EXTRA” sprzedaż na wynos

Smakowite kremy z baru „Extra” będzie można konsumować również w domu. W odpowiedzi na naszą notatkę dyr. SZG Południe J. Adamczewski poinformował nas, że w barze „Extra” uruchomiono sprzedaż na wynos takich wyrobów jak: sałatki, galaretki, kremy w specjalnych opakowaniach z tworzyw sztucznych.

Sprzedaż prowadzona będzie przy bufecie. Do ceny potrawy doliczać się będzie wartość opakowania.

„Kurier Szczeciński” z 3 lipca 1962 roku

Tłoczno na statkach Żeglugi Szczecińskiej

Szczecin staje się coraz popularniejszą metą, względnie jednym z punktów etapowych letnich wędrówek turystów. Świadczy, chociażby o tym frekwencja na statkach Żeglugi Szczecińskiej.

W czerwcu ub. roku statki białej floty przewiozły 64 tysiące pasażerów, a w czerwcu tego roku aż 132 tysiące osób.

„Kurier Szczeciński” z 7 lipca 1962 roku

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA