Środa, 08 maja 2024 r. 
REKLAMA

Zapisane w „Kurierze” (3.12.1958)

Data publikacji: 26 lipca 2023 r. 08:19
Ostatnia aktualizacja: 26 lipca 2023 r. 10:19
Zapisane w „Kurierze” (3.12.1958)
 

Nowe granice Szczecina

W Miejskiej Pracowni Urbanistycznej opracowywane są obecnie dwa projekty nowych granic Szczecina, tak, aby odpowiadały one założeniom perspektywicznego rozwoju miasta. Istnieje możliwość wyłączenia ze Szczecina Sławociesza i Wielgowa i włączenia ich, jako terenów rolniczych do powiatu szczecińskiego. W zamian do Szczecina ma być dołączone Mścięcino i Police.

W połowie grudnia urbaniści przedłożą dwa warianty na kolegium MKPG, po czym decyzję poweźmie Prezydium MRN.

„Kurier Szczeciński” z 3 grudnia 1958 r.

Zakłady mięsne „wyłażą ze skóry”, aby zaspokoić świąteczne zakupy

Szczecińskie Zakłady Mięsne biją obecnie prawie 1000 sztuk żywca dziennie (nie licząc 250 sztuk bydła i 100 tucznika).

Te ogromne ilości mięsa pokrywają potrzeby bieżące miasta, plany eksportu oraz pozwalają przygotować zapasy na święta. Ale ileż to pracy.

Załoga zakładów pracuje nawet w niedzielę. Praca w rzeźni jest bardzo ciężka. Zimno, wilgotno. Piszemy to, żeby mieszkańcy Szczecina, gdy będą kroić szynkę czy baleron, wiedzieli, że przez tygodnie przed świętami – ciężko, bez wytchnienia pracowali ludzie zatrudnieni w Zakładach Mięsnych.

Świąteczne zapasy dla Szczecina wynoszą 17 tys. kg szynek gotowanych i wędzonych, 260 tys. kg kiełbas, polędwic, baleronów, 25 tys. kg cielęciny, 60 tys. kg schabów, żeberek, łopatek i szynek surowych. Sporo, prawda?

Ponadto zakłady chcą jeszcze, jako świąteczny podarunek, dać miastu trochę swoich eksportowych specjałów – szynki w puszkach, polędwice, schaby i ozorki.

„Kurier Szczeciński” z 3 grudnia 1958 r.

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA