Środa 01 grudnia 2021r. 
REKLAMA

Pasztecik ma 52 lata!

Data publikacji: 2021-10-20 11:54
Ostatnia aktualizacja: 2021-10-22 08:03
Pasztecik ma 52 lata!
- Utrzymujemy recepturę, kontynuujemy tradycję, co doceniają konsumenci - mówi Bogumiła Polańska, właścicielka baru „Pasztecik”. Fot. Dariusz Gorajski  

Kultowy bar przy al. Wojska Polskiego 46 w środę, 20 października, świętuje 52. urodziny szczecińskiego pasztecika. Lokalny przysmak od lat jest doceniany przez mieszkańców miasta i turystów. W 2010 r. zyskał także uznanie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi i znalazł się na Liście Produktów Tradycyjnych. 

Historia pasztecika szczecińskiego sięga końca lat 60. XX wieku. Ówczesna Szczecińska Spółdzielnia Społem otrzymała w 1969 roku z radzieckiego demobilu maszynę do wyrabiania „pierożków”, nazwanych pasztecikami. Wtedy najbardziej popularnym nadzieniem był farsz mięsny. W latach 80. produkowano także paszteciki z masą jajeczną i rybną oraz z twarożkiem na słodko lub słono. Dziś, oprócz mięsnych, w sprzedaży dostępne są także z kapustą i grzybami oraz pieczarkami i żółtym serem.

- Mamy bardzo dużo klientów nie tylko ze Szczecina, z Polski, ale w okresach wakacyjnych nawet z całego świata - mówi Bogumiła Polańska, właścicielka baru „Pasztecik”. - Utrzymujemy recepturę, kontynuujemy tradycję, co doceniają konsumenci. Ten najbardziej kultowy to pasztecik z mięsem wołowym, ale jakiś czas temu wprowadziliśmy również jarskie wkłady.

Receptura pasztecików oparta jest tylko na naturalnych produktach i metodach dojrzewania ciasta drożdżowego. Jej tajemnica kryje się w proporcjach i odpowiednim sposobie mieszania składników. Prawdziwy serwowany jest prosto z maszyny służącej do jego wypieku.

Pierwszy bar „Pasztecik” został otwarty w październiku 1969 roku, przy alei Wojska Polskiego 11, vis-a-vis kina „Kosmos”. Sześć lat później przy al. Wojska Polskiego 46 powstał kolejny bar, oferujący drożdżowe wypieki i do dziś pozostał jedynym miejscem serwującym wyroby według niezmiennej receptury.

(gan)

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Chris
2021-10-22 01:23:54
Daro masz bol dupy to idź do Auchan A klimat nieć zostanie w oryginale żadnych zmian tylko kult...
Ryszard
2021-10-21 22:07:49
Widać że nie lubią niektórzy paszteciki bo chyba tęsknią za ....ośmiorniczkami ulubionym daniem PO.
@Pani Pasztecikowa
2021-10-21 18:12:22
wplatać w temat "PASZTECIKA" politykę potrafi tylko dzban pisowski :))))))) co za kapuściana logika. jak ci "ludzie" kończą przedszkole?? chyba na zasadzie , że opiekunki chcą się pozbyć ba.chora:))))
Pani Pasztecikowa
2021-10-21 16:00:46
Zmiencie kolor wnetrza... bo i PO-st/KO-muna just juz od 6 -lat... w o-PO-zycji i to juz nie PRL tylko rok 2021-szy ??/!
gryfek
2021-10-21 15:46:14
Moje dzieciństwo dziękuję
cena
2021-10-21 11:15:12
Ile kosztuje teraz najtańszy pasztecik?
Billaden
2021-10-20 20:22:19
Smakuje mi on są przyprawy pod Kosmosem już go jadłem .Turyści się nim zachwycają od 2010 r regionalny jest .Lepszy niż hoddog i fastfud jakiś .
Konserwa
2021-10-20 20:19:50
Pamietam z dzieciństwa ten punkt gastronomiczny z pasztecikami. Zawsze były przepyszne i barszcz wspanialy. Mozna było kiedyś nawet wsadzić rękę do maszyny. Mój kolega z klasy tak zrobił i strasznie się darł. Ale jego ręka wyszła jak z KFC. Palce lizac.
@Stanisław
2021-10-20 17:30:44
Wrzuć na luz, bo ci żyłka pęknie.
do daro
2021-10-20 14:53:01
Co? Masz w ajencji pasztecik w auchanie?!
Daniel
2021-10-20 14:16:57
Nigdy mi to nie smakowało. Ani za komuny ani teraz. Jadłem ze dwa, trzy razy w życiu. Takie tam.
daro
2021-10-20 13:54:51
Pasztecik średni, barszcz ohydny. Zabarwiona na czerwono woda, zero przypraw, zero kwasowości, barszcz powinien być słodko kwaśny a to co sprzedają to są pomyje. Niestety, nie czasy obecne Was zweryfikowały. Staż nie ma znaczenia, pasztecik z Auchan bije Was na głowę. Może pora zrewidować swoje podejście do jakości oferowanych usług a wszystkim wyjdzie to na dobre.
Stanisław
2021-10-20 13:16:30
Komunistyczny bar reklamują zamiast go zaorać ? straszne !

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA