Piątek, 18 października 2024 r. 
REKLAMA

Badaczki ZUT opracowały smakołyk. Zdrowe lody z koziego mleka

Data publikacji: 17 października 2024 r. 19:41
Ostatnia aktualizacja: 17 października 2024 r. 21:38
Badaczki ZUT opracowały smakołyk. Zdrowe lody z koziego mleka
Lody opracowane przez naukowczynie ZUT są zdrowe i mniej kaloryczne od tradycyjnych. Fot. ZUT  

Recepturę wyjątkowych lodów opracowały badaczki ZUT. W ich składzie, oprócz śmietanki i cukru, znajdziemy przede wszystkim mleko klaczy poddane fermentacji z udziałem bakterii jogurtowych lub szczepów bakterii probiotycznych Lacticaseibacillus rhamnosus oraz Lactiplantibacillus plantarum, a także inulinę - składnik o walorach prebiotycznych, pozytywnie wpływający na florę bakteryjną jelit.

Mleko klaczy jest znacznie zdrowsze od krowiego, jego składniki mają działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, które przetrwają nawet niskie temperatury zamrażarki.

- Do nowego przysmaku naukowczynie ZUT dodały śmietankę, ponieważ mleko klaczy jest z natury ubogie w tłuszcz, a składnik ten jest konieczny, aby uzyskać desery o odpowiednich walorach smakowych - tłumaczy Emilia Kujawa, rzecznik prasowy Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie.

Lody mają biało-kremową barwę (mleko

...
Zawartość dostępna dla Czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 63% treści.

Pełna treść artykułu dostępna w
eKurierze
z dnia 17-10-2024

 

(K)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Zaprowadźcie do ZUT
2024-10-17 20:43:40
kozę i klacz, żeby tam rozróżniali.
O kurde, już beczę.
2024-10-17 20:40:22
.
Gosc
2024-10-17 20:12:07
Koza to nie klacz

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA