Czwartek, 22 sierpnia 2024 r. 
REKLAMA

Przeterminowa wołowina w food trucku. Wystarczyłoby jej na 200 burgerów! [FILM]

Data publikacji: 22 sierpnia 2024 r. 12:47
Ostatnia aktualizacja: 22 sierpnia 2024 r. 15:12
Przeterminowa wołowina w food trucku. Wystarczyłoby jej na 200 burgerów!
Fot. Ryszard Pakieser  

47 kilogramów przeterminowanej wołowiny, na dodatek przechowywanej w zbyt wysokiej temperaturze, odkryli inspektorzy Wojewódzkiej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Szczecinie w jednym z food trucków zaparkowanych na terenie miasta. To porcja mięsa na 200 burgerów! Cztery zaplanowane kontrole przyniosły także inne „smaczki" w tak popularnych miejscach małej gastronomii, którą polubili szczególnie młodzi ludzie, wszak to oni są najczęstszymi klientami food trucków, w których serwuje się zapiekanki, hot-dogi i burgery.

O swoich odkryciach inspektorzy poinformowali bardzo nietypowo - w rolce nagranej na szczecińskiej Łasztowni w Food Porcie. Miejscu, gdzie od początku lata szczecinianie i turyści mogą się raczyć jadłem wprost z samochodów. Krótki film z informacją o wynikach kontroli zawisnął na facebookowym profilu inspekcji i jasno sugeruje, że nieuczciwego przedsiębiorcy należy szukać właśnie tam.

WIJHARS rozpoczął kontrole 5 sierpnia, tuż po kolejnej edycji Tall Ships Races, którą to imprezę odwiedziło ponad milion osób. Serię sprawdzania takich punktów gastronomicznych zaplanował na III kwartał 2024 roku Główny Inspektorat JHARS w Warszawie. Do tej pory szczecińscy inspektorzy przeprowadzili cztery kontrole food truck’ów na terenie Szczecina a pod ich lupą znalazły się miejsca oferujące szybkie przekąski: hot-dogi, zapiekanki i burgery.

FOOD TRUCK'i 🚐🚚🚛🍔🌭🍟 pod lupą 🕵️🕵️🕵️ szczecińskich inspektorów #IJHARS

Opublikowany przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Art. Rolno-Spożywczych Szczecin Środa, 21 sierpnia 2024

Krótki film z informacją o wynikach kontroli zawisnął na facebookowym profilu inspekcji i jasno sugeruje, że nieuczciwego przedsiębiorcy należy szukać w Food Porcie na Łasztowni.

W jednym punkcie gastronomicznym stwierdzili obecność 47 kg przeterminowanego mięsa wołowego przechowywanego w zbyt wysokiej temperaturze. Zjedzenie burgera z takiego mięsa wiąże się z ryzykiem bardzo poważnego zatrucia, szczególnie gdy trafi na nie amator tylko lekko wysmażonego kotleta. Koszty spożycia przeterminowanego mięsa nie znaczą tylko ubytku z portfela ok. 40 złotych, bo tyle dziś kosztuje bułka z wołowym mielonym, ale mogą mieć przede wszystkim konsekwencje zdrowotne, np. biegunkę, nudności i wymioty, gorączkę. Ilu ludzi dało się skusić na gorącą przekąskę z takiego mięsa - nie wiadomo. Gastronomik tłumaczył się ponoć, że przeterminowana wołowina była rozmrożona niejako w zapasie, bo ruch w regatowy weekend był ogromny. Jednak nie została wykorzystana do przyrządzenia burgerów.

- Przedsiębiorca został ukarany maksymalną przewidzianą grzywną w wysokości tysiąca złotych - mówi Seweryn Żybort, główny specjalista Wojewódzkiej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Szczecinie. - Sprawa została także przekazana do sanepidu, który może przeprowadzić własną kontrolę i spowodować zamknięcie takiej działalności. My takich narzędzi i możliwości nie mamy.©℗

Więcej na ten temat w „Kurierze Szczecińskim” i eKurierze z 23.08.2024 r.

 

Katarzyna Lipska-Sokołowska

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

200 porcji z 47 kg
2024-08-22 14:45:57
Wychodzi po 235 gram czystego mięsa wołowego na jednego burgera. Do tego dodatki cebulka, przyprawy, bułka itp. Koszt robocizny, energii, amortyzacja budy i piekarnika. Cena brutto 40 zł z podatkiem VAT i dochodowym. No gdzie tak dobrze i tanio karmią????. Nawet jak będzie sraczka to i tak warto zjeść, jak głupi suchy gofer kosztuje ponad 20 zeta.
POZNANIAK
2024-08-22 14:37:47
Szczecin to centrum kebaba , hamburgera , barbera , pizzerni , diabelskich młynów i latających młotów.
rio
2024-08-22 14:31:14
Niech się sanepid przejdzie po knajpach i skontrolują pokale na piwo. Niech z automatu walą wysokie kary, jak szklanki są odwrócone dnem do góry i stoją na ręcznikach. Te ręczniki często są przemoczone z początkiem grzybni. Sranie miałem ponad 10 dni przez takie praktyki. Nauczyło to mnie pić bezpośrednio TYLKO z butelek, puszek. Od tamtego czasu, unikam już takich miejsc, jak mogę.
Zieberka
2024-08-22 14:17:34
Te nachalne pompowanie przez niektóre portale .....moze się opamiętają
@Mniam
2024-08-22 14:12:20
I będziemy jedli, bo jeden oszust nie sprawia z automatu ze wszyscy oszukują. Jakby w stacjonarnych restauracjach nie robili wałków... Znam food trucki które mają lepszą jakość jedzenia niż nawet całkiem dobre knajpki stacjonarne. I bardzo mnie cieszy ze inspekcja przeszła się na Łasztownię, bo tam niestety jedzenie pozostawia wiele do życzenia.
ryba
2024-08-22 13:22:22
zostało pewno z dni morza
Mniam
2024-08-22 13:18:14
Smacznego, dalej jedzcie sobie w food-truckach, przecież to takie modne i nowoczesne.
Jendruszko
2024-08-22 13:16:58
Największą karą jest nie grzywna a powinno być podanie nazwy tego interesu.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA