Miejsce: Opera na Zamku, Galeria O.
Data: 25.01.2025
25 stycznia godz. 21.15
Jacek Nieżychowski był niekwestionowanym znawcą i koneserem dobrego jedzenia, a sztuka kulinarna należała do jego wielkiej pasji. Symbolizował odeszłe w przeszłość ziemiaństwo, czerpiące radość z obcowania z naturą, żyjące rytmem wyznaczanym przez zmieniające się pory roku, czas siewu i zbioru oraz czas beztroskiego biesiadowania. Nieżychowski postanowił sztukę tę przekazać potomnym, a przy okazji ocalić fragment historii własnego rodu. Tak powstała niezwykła książka kucharska pt. „Kuchnia ziemiańska. Błogosławione cztery pory roku".
Menu biesiady przygotowano na podstawie książki kulinarnej Jacka Nieżychowskiego oraz przepisów tradycyjnej kuchni ziemiańskiej. Czas wspólnego biesiadowania umilą artyści Opery na Zamku i Teatru Polskiego. Krótki program artystyczny wzbogacą anegdoty oraz pełne humoru wspomnienia o Jacku Nieżychowskim i jego zamiłowaniu do kuchni opowiadane przez rodzinę, znajomych i przyjaciół.
Bilety na Biesiadę ziemiańską dostępne są również w pakiecie z koncertem "Nieżychowski".