Po raz kolejny Łasztownia kusić będzie zapachami w trakcie Dni Morza, które odbędą się już w ten weekend. Na szczecińskiej wyspie stanie kilkadziesiąt restauracji na kółkach, które zapewnią mieszkańcom Szczecina kulinarną podróż dookoła świata.
– Kto lubi morze i piękne żaglowce, przybywa na szczecińskie Dni Morza. A kto chce przy okazji zjeść coś pysznego i fajnie się bawić odwiedza Festiwal Smaków Food Trucków w ramach tej kultowej imprezy! – zachęcają organizatorzy.
Lato to zdecydowanie sezon dla food trucków. Już od piątku do niedzieli uczestników Dni Morza karmić będą dobrze im znane i lubiane wozy z jedzeniem, które przyjadą z całej Polski. Wśród nich znajdą się m.in.: Maślana Ryba, która serwuje bułki ze śledziem, wędzonymi rybami, dorszem smażonym w cieście piwnym; POT SPOT Foodtruck z aromatycznymi daniami jednogarnkowymi; wrocławskie Panczo z meksykańskim menu z Big Ass Burrito na czele; Świnki Trzy z szarpaną wieprzowiną podawaną w rumianym pieczywie.
Każdy znajdzie coś dla siebie: od klasycznych burgerów i frytek, poprzez bardziej oryginalne potrawy kuchni meksykańskiej, aż do dań kuchni węgierskiej, indyjskiej i azjatyckiej. Obok sycących potraw mobilne restauracje zaserwują także słodkości, a wśród nich m.in: hiszpańskie churrosy, świeże owoce w czekoladzie i węgierskie ciastka kominkowe. Natomiast w chwili wytchnienia będzie można odpocząć w strefie chill-outu wypełnionej leżakami i dźwiękami spokojnej muzyki.
Food trucki serwować będą jedzenie w piątek w godz. 13:00-1:30, w sobotę od godz. 10:00-1:30 oraz w niedzielę w godz. 10:00-21:00. Wstęp bezpłatny.
Na naszym Facebooku można wygrać 2 bony do wykorzystania w dowolnym food trucku. Wystarczy komentarz pod postem!
* * *
Festiwal Smaków Food Trucków to ogólnopolskie wydarzenie kulinarne i zarazem jeden z największych zlotów food truckowych w Polsce. Idea festiwalu to promowanie street foodu i jedzenia w duchu "slow". Festiwal odbywa się już w ponad 30 miastach Polski, zabierając uczestników w kulinarną podróż dookoła świata.
(kn)
Fot. organizator