wtorek, 20 sierpnia 2019.
Strona główna > Wiadomości > Raj dla łasuchów

Raj dla łasuchów

Raj dla łasuchów
Data publikacji: 2019-05-11 08:44
Ostatnia aktualizacja: 2019-07-09 12:39
Wywietleń: 866 390264

Aromatyczne curry, amerykańskie pastrami, ostre meksykańskie burrito, wegańskie lody – smakowicie zapowiada się jubileuszowa edycja Festiwalu Smaków Food Trucków. Już w sobotę na Wałach Chrobrego zaparkują mobilne restauracje z całej Polski. Dziesiąta edycja festiwalu jest imprezą towarzyszącą Piknikowi nad Odrą.

Szczecińska mapa gastronomiczna z roku na rok staje się coraz bardziej atrakcyjna. Ludzie, którzy decydują się na założenie lokalu, coraz częściej wybierają mobilne restauracje, które przypadły do gustu Polakom. Już w ten weekend ponad 20 najlepszych food trucków zapewni ucztę pod chmurką na Wałach Chrobrego. To właśnie w tych dniach odbędzie się festyn pełen atrakcji, czyli Piknik nad Odrą.

To także 10. jubileuszowa edycja Festiwalu Smaków Food Trucków. Nie zabraknie sprawdzonej klasyki, czyli belgijskich frytek, burgerów. Pojawią się także zupełnie nowe i egzotyczne smaki. Wały Chrobrego przez cały weekend będą pachnieć orientalną kuchnią azjatycką, daniami z Bliskiego Wschodu, węgierskim ciastem kominkowym, kubańskimi kanapkami i wieloma innymi specjałami.

– Festiwal Smaków Food Trucków to także wysmakowane atrakcje umilające pobyt piknikującym – zachęcają organizatorzy.

Mobilne restauracje będą serwować jedzenie w sobotę w godz. 10-23, a w niedzielę od 10 do 20. Wstęp jest bezpłatny.

Festiwal Smaków Food Trucków to ogólnopolskie wydarzenie kulinarne i zarazem jeden z największych takich zlotów w Polsce. Ideą festiwalu jest promowanie street foodu oraz jedzenia w duchu „slow”.

Food trucki to furgonetki wyposażone w sprzęt do gotowania i serwowania jedzenia. Najpopularniejszymi potrawami są kanapki, burgery, frytki, lody i pizza. Z restauracji serwujących fast foody ewoluowały w miejsca promujące „slow food”.

Pradziadkiem food trucków jest chuckwagon. To wóz, który posiadał kuchnię polową i służył do transportu jedzenia. Stanowił część karawany osadników, ale również był miejscem, w którym mogli się pożywić kowboje i drwale.

Kolejnym poprzednikiem współczesnych mobilnych restauracji jest wagon obiadowy, który zaprojektował Walter Scott blisko 150 lat temu. Mężczyzna wyciął okna w małym drewnianym wagonie i sprzedawał w nim kanapki, ciasta oraz kawę.

Pierwsze food trucki w Polsce pojawiły się w 2009 roku, ale ich rozkwit przypadł na lata 2013-2015. W pierwszych latach trzeba było przekonać polskiego klienta, że food trucki to nie zwykłe „budy z odmrażanym jedzeniem”. Powstał pomysł, aby zorganizować zlot food trucków, dzięki któremu idea dotrze do szerszego grona klientów.

W 2014 roku Damian Hirsz – właściciel food trucka „Belgijki” z frytkami belgijskimi, Małgorzata Tomczyk – właścicielka „Rollos” serwującego naleśniki i Dariusz Kornata – szef „Kultowych Zapiekanek” zorganizowali pierwszy Festiwal Smaków Food Trucków. Zlot odbył się w Trójmieście i pojawiło się na nim 10 gastronomicznych pojazdów.

– Na samym początku każdy food truck miał swój własny agregat. Proszę sobie wyobrazić hałas około 20-30 agregatów budowlanych w jednym miejscu. Nie była potrzebna muzyka – opowiada Małgorzata Tomczyk, właścicielka jednego z pierwszych food trucków w Polsce i organizatorka imprezy.

Dziś festiwale organizowane są w różnych miastach Polski, a w największych zlotach udział bierze blisko 70 food trucków.

– Od początku bardzo dbamy o jakość i różnorodność jedzenia na naszych zlotach i skrupulatnie podchodzimy do doboru mobilnych restauracji. Na początku zgłaszało się do nas wiele pseudo food trucków – samochodów gastronomicznych z gotowym jedzeniem, odgrzewanym na szybko w mikrofalówce – podkreślają organizatorzy.

(kn)

Fot. Dariusz GORAJSKI

Raj dla łasuchów Raj dla łasuchów Raj dla łasuchów Raj dla łasuchów

Komentarze

A potem bedą biegać wieczorami, żeby zrzucić sadło,
które wzięło sie od tak z niczego. "...bo to wie Pani Szanowna dupa rośnie z wiekiem..." ale na pewno nie od żarcia. Ha, ha, ha!
2019-05-11 18:05:35
Absurd
Food truck to z założenia szybkie, tanie, uliczne jedzenie. Nie wiem dlaczego kilka starych wysłużonych samochodów z brudnymi kuchniami urosło do kultowej roli wolnych (długie kolejki), drogich restauracji serwujących śmieciowe jedzenie. Absurd
2019-05-11 12:03:42
Piotr Wójcicki
Raczej raj dla miłośników śmieciowego żarcia...
2019-05-11 09:50:49
dla kilku obrzydliwych smaków ......
oraz niezdrowej żywności zakorkowano wczoraj miasto. Dzisiaj przy sobocie może będzie trochę lepiej. Czas dla takiej imprezy szukać innego miejsca. Zapewne musi to być centrum , widzę do tego: plac przy Kaskadzie - Więckowskiego , Śląska , Bałuki, Kaszubska rejon placu Zamenhofa , Jagielońska , pusty deptak Bogusława , dawna A.Czerwonej i Świerczewskiego
2019-05-11 09:47:56

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
19
na godz. 21:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Zawieszanie i zdejmowanie baneru z siedziby PiS

Nekrologi

Sonda

Czy trasy alternatywne pozwalają szybciej dojechać nad morze?

 

W Kurierze Szczecińskim
Pierwsza strona
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do eKuriera
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie