Port Kołobrzeg odnotował istotny wzrost w występujących w Kołobrzegu funkcjach portowych, powracając już niemal do wyników z 2019 roku, tj. przed pandemią COVID-19. Pomimo rosyjskiej inwazji na Ukrainę, niestabilnej sytuacji gospodarczej oraz kryzysu energetycznego osiągnięto zamierzone cele.
W ubiegłym roku w porcie handlowym przeładowano 170 tys. ton towarów i jest to wynik wpisujący się w tendencję rozwojową kołobrzeskiego portu.
Jak podał Zarząd Portu Morskiego Kołobrzeg, udział nowych ładunków w rocznym wolumenie wyniósł 46 proc., z czego ziarno kukurydzy stanowiło 42 proc. (przeładowano blisko 71 tysięcy ton tego zboża). Na strukturę przeładunkową w 2022 roku składały się również takie ładunki, jak: drewno (30 proc.), pellet (14 proc.), ładunki typu agro (6,2 proc.), kruszywo (5,7 proc.) oraz pozostałe (2,1 proc.).
Dzięki staraniom spółki związanym z aktywizacją wykorzystania infrastruktury kolejowej możliwa była obsługa ładunków importowanych z Ukrainy pociągami. Z obszaru objętego działaniami wojennymi przez port Kołobrzeg przeładowano m.in.: kukurydzę, wysłodki buraczane, śrutę słonecznikową oraz żelazokrzem. Było to możliwe właśnie dzięki wykorzystaniu bocznicy kolejowej, która jest niewątpliwie jednym z największych atutów tego portu.
Port to nie tylko przeładunki. Jako miejscowość turystyczna Kołobrzeg prężnie wykorzystuje działalność tzw. białej floty. Tutaj odnotowano wzrost liczby pasażerów na statkach żeglugi redowej, z których skorzystało blisko 290 tysięcy osób. Do dyspozycji są jednostki wykonujące rejsy redowe, tj.: „Jantar”, „Pirat”, „Monika III”, „Viking”, „Santa Maria”, torpedowiec CZSZ-172, jednostki wędkarskie oraz portowy tramwaj wodny.
Port jachtowy odwiedziły w 2022 roku 942 jachty, z czego 147 cumowało co najmniej przez sześć miesięcy.
Z kolei w porcie rybackim wyładowano ponad 24 tysiące ton ryb, dzięki czemu Kołobrzeg znalazł się na drugim miejscu w Polsce pod względem ilości przeładowanych ryb. W 2022 roku wyładowywano najwięcej ryb z gatunku: dorsz, tobiasz, stornia, śledź i szprot, a poza tym w mniejszych ilościach: węgorz, makrela, łosoś czy troć wędrowna.
(K)