Naszą świąteczną sondę kulinarną wygrał barszcz z uszkami, który na pierwszym miejscu wśród wigilijnych potraw postawiło ponad 35 proc. głosujących. Na drugim miejscu znalazło się danie, które początkowo wydawało się zdecydowanym faworytem do zwycięstwa - wigilijne pierogi. Na nie oddanych została prawie jedna czwarta głosów. Podium zamyka jedyny przedstawiciel ryb - karp, który w Wigilię najcześciej podawany jest w galarecie lub po żydowsku. Zebrał on blisko 17 proc. wskazań.
Z naszej sondy wynika, że zdecydowanie mniejszym uznaniem od dań głównych podawanych podczas wigilijnej wieczerzy, cieszą się słodkie specjały. Na kolejnych miejscach znalazły się bowiem: makowiec (8,46 proc.), kompot z suszu (4,48 proc.) i kluski z makiem (2,99 proc.).
Przeszło 8 proc. głosujących nie znalazło w zaproponowanym przez nas zestawie swojej ulubionej potrawy wigilijnej i na pierwszym miejscu stawiają coś spoza niego. Ciekawe, jakie dania cieszą się ich największym uznaniem?
(k)