Wtorek, 05 listopada 2024 r. 
REKLAMA

Zupa w pół godziny

Data publikacji: 26 października 2017 r. 10:38
Ostatnia aktualizacja: 19 maja 2018 r. 07:23
Zupa w pół godziny
 

Ucztę rybną możemy zacząć tradycyjnie, czyli od zupy. To pierwsze danie, które może być też jedynym, bo nasza zupa jest sycąca. Smacznego!

SKŁADNIKI na 4 porcje

1/2 kg fileta z dorsza (świeżego bez skóry)

250 g pstrąga lub łososia (świeżego lub mrożonego)

125 g boczku wędzonego (pokrojonego w kostkę)

3 marchewki

2 pietruszki

1 ziemniak

2 czerwone papryki

1 korzeń selera (średni)

2 ostre papryki jalapeno

majeranek otarty, sól

papryka mielona słodka

papryka mielona ostra

2-3 ząbki czosnku

sos rybny

sos sojowy (stężony w 29 proc.)

Kroimy marchewkę w talarki, ziemniaki i seler w kostkę, paprykę w krążki. Korzeń pietruszki natomiast kroimy na kilka większych kawałków. W ostrej papryczce robimy tylko otworki nożem, aby nie było za ostro. Smażymy boczek w niewielkiej ilości oleju. W garnku gotujemy 1,5 litra wody. Wrzucamy 2 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego oraz parę szczypt majeranku i 2-3 ząbki pokrojonego czosnku. Dodajemy też sos rybny i sojowy. Całość należy zagotować. Gdy w garnku wrze, wrzucamy pokrojone wcześniej marchew, pietruszkę i seler. Po jakimś czasie dodajemy pokrojone ziemniaki (żeby się nie rozgotowały). Gdy warzywa staną się półmiękkie, doprawiamy słodką i ostrą papryką mieloną.

Mięso ryb kroimy w dowolnie duże kawałki i na zmniejszonym ogniu gotujemy, dopóki płyn w garnku nie zacznie wrzeć. Na koniec dekorujemy koperkiem.

W tej potrawie jednym z kluczowych składników jest sos rybny. W naszych sklepach masowo pojawił się po zmianach w Polsce (1990 r.). To produkt wywodzący się z Azji Południowo-Wschodniej. Używa się go m.in. do przyprawiania i dosalania potraw. Zrobiony jest ze sfermentowanych w beczkach ryb, soli i wody. Proces ten trwa aż do upłynnienia zawartości. Otrzymany ekstrakt klaruje się i rozlewa do butelek. Specyficzny zapach i smak może zniechęcać do konsumpcji potraw przyprawionych sosem rybnym, jednak tak naprawdę zwiększa ich smakowitość.

Fot. Marek KLASA

 

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Smithd495
2018-05-19 01:57:47
I'm really enjoying the design and layout of your website. It's a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Excellent work! kkaeedfebadaceke

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA