Dorsz pieczony w piekarniku to pyszna propozycja na zdrowy i dietetyczny obiad. Dorsz ma chude białe mięso, które jest delikatne i bardzo łatwe do przyrządzenia. Ryba ta zawiera cenne kwasy omega-3 oraz jest dobrze przyswajalnym źródłem białka i selenu, dlatego warto ją jeść często. Idealnie łączy się ze świeżymi, gotowanymi czy pieczonymi warzywami.
SKŁADNIKI na 1 porcję
1 filet z dorsza
½ małego pęczka koperku
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Dorsza można przyprawić na wiele sposobów. Idealnie pasują do niego sok i skórka z cytryny oraz świeże zioła, takie jak natka pietruszki, koperek czy kolendra. Jest wiele możliwości przygotowania dorsza. Można go na przykład upiec w pesto, w sosie pomidorowym, w sosie sojowym lub w płatkach migdałowych. Pasują do niego niemal każde smaki, a jeśli będzie brakowało nam pomysłu – dorsz jest równie dobry przyprawiony wyłącznie solą i świeżo mielonym pieprzem. Popularnym sposobem pieczenia dorsza w piekarniku jest użycie papilotek, czyli szczelnie zawiniętych torebek zrobionych z folii aluminiowej lub pergaminu. Dorsz pieczony w ten sposób częściowo gotuje się na parze i we własnym soku, dlatego jest bardziej wilgotny i aromatyczny. Ważne, aby ryby nie piec zbyt długo – przetrzymana w piekarniku zaczyna się robić sucha.
Filet z dorsza należy delikatnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim rybę.
Skropić ją sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem.
Tak przygotowaną rybę umieścić na kawałku folii aluminiowej.
Położyć na niej jeszcze pęczek koperku oraz kawałek masła.
Zawinąć folię i wstawić rybę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Piec około 30 minut. Podać z ziemniakami lub frytkami oraz ulubionymi warzywami.
Fot. Marek KLASA