Wtorek, 05 listopada 2024 r. 
REKLAMA

Dorsz z piekarnika

Data publikacji: 28 września 2017 r. 10:13
Ostatnia aktualizacja: 08 listopada 2017 r. 14:34
Dorsz z piekarnika
 

Dorsz pieczony w piekarniku to pyszna propozycja na zdrowy i dietetyczny obiad. Dorsz ma chude białe mięso, które jest delikatne i bardzo łatwe do przyrządzenia. Ryba ta zawiera cenne kwasy omega-3 oraz jest dobrze przyswajalnym źródłem białka i selenu, dlatego warto ją jeść często. Idealnie łączy się ze świeżymi, gotowanymi czy pieczonymi warzywami.

SKŁADNIKI na 1 porcję

1 filet z dorsza

½ małego pęczka koperku

3 ząbki czosnku

2 łyżki masła

2 łyżki soku z cytryny

sól

pieprz

 

Dorsza można przyprawić na wiele sposobów. Idealnie pasują do niego sok i skórka z cytryny oraz świeże zioła, takie jak natka pietruszki, koperek czy kolendra. Jest wiele możliwości przygotowania dorsza. Można go na przykład upiec w pesto, w sosie pomidorowym, w sosie sojowym lub w płatkach migdałowych. Pasują do niego niemal każde smaki, a jeśli będzie brakowało nam pomysłu – dorsz jest równie dobry przyprawiony wyłącznie solą i świeżo mielonym pieprzem. Popularnym sposobem pieczenia dorsza w piekarniku jest użycie papilotek, czyli szczelnie zawiniętych torebek zrobionych z folii aluminiowej lub pergaminu. Dorsz pieczony w ten sposób częściowo gotuje się na parze i we własnym soku, dlatego jest bardziej wilgotny i aromatyczny. Ważne, aby ryby nie piec zbyt długo – przetrzymana w piekarniku zaczyna się robić sucha.

Filet z dorsza należy delikatnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.

Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim rybę.

Skropić ją sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem.

Tak przygotowaną rybę umieścić na kawałku folii aluminiowej.

Położyć na niej jeszcze pęczek koperku oraz kawałek masła.

Zawinąć folię i wstawić rybę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Piec około 30 minut. Podać z ziemniakami lub frytkami oraz ulubionymi warzywami.

Fot. Marek KLASA

 

 

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA