Środa, 17 lipca 2024 r. 
REKLAMA

Promują paprykarz szczeciński. Karuzela na Łasztowni i zapachowe świece

Data publikacji: 26 listopada 2023 r. 08:17
Ostatnia aktualizacja: 26 listopada 2023 r. 14:50
Promują paprykarz szczeciński. Karuzela na Łasztowni i zapachowe świece
Świece zapachowe w kształcie paprykarza Fot. Hoca Candle/Facebookszczecińskiego  

Niedawno (30 września) świętowano 56. rocznicę powstania paprykarza szczecińskiego. Kultowa konserwa, choć już nie jest produkowana według oryginalnej receptury, ma swoich zwolenników. Grupa pasjonatów zabiega o to, by promować paprykarz na różne sposoby, nie tylko jako kulinarny produkt regionalny, ale też jako symbol Szczecina i szczecińskiej przedsiębiorczości. Charakterystyczna puszka ma w mieście swój mural. Na Łasztowni stoi jej instalacja, a ostatnio powstały… świece zapachowe. Projekt karuzeli w kształcie puszki paprykarza zgłoszono też w bieżącej edycji Szczecińskiego Budżetu Obywatelskiego.

Recepturę paprykarza szczecińskiego opracowali w latach 60. XX w. pracownicy laboratorium Przedsiębiorstwa Połowów Dalekomorskich i Usług Rybackich „Gryf" w Szczecinie na zlecenie szefa produkcji Wojciecha Jakackiego. Była wynikiem pomysłu racjonalizatorskiego na zagospodarowanie odpadów z zamrożonych bloków rybnych. Dodano do nich ryż, warzywa i przyprawy. Smak nadawała pulpa pomidorowa sprowadzana z Bułgarii i Węgier oraz afrykańska przyprawa pima. Pierwsze puszki z

...
Zawartość dostępna dla Czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 76% treści.

Pełna treść artykułu dostępna w
eKurierze
z dnia 24-11-2023

 

Elżbieta Kubowska
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

@Super
2023-11-26 14:22:15
Nie przesadzaj, rarytas to nie był ale można było kupić gorsze produkty. Sporo ludzi zwlaszcza z południa kraju uważało paprykarz za jednak potrawę symboliczną i jednak jednoznacznie kojarzoną z Szczecinem. Po prostu sami szczecinianie jakoś nie przepadali za tym wyrobem.
@krzysio
2023-11-26 14:17:59
W punkt.
zdzisio
2023-11-26 12:44:00
- zgadza się. Jeśli dziewczyna ma "duże błękitne oczy" i lubi "jeb.ć" i "wypir..ć" to oszcządza się na "gumkach".
Super
2023-11-26 12:21:22
Według opisu z artykułu ta kultowa wg Kuriera potrawa powstała w wyniku zagospodarowania resztek odpadowych z cięcia zamrożonych bloków rybnych, które to resztki były wcześniej odpadem. Pamiętam ten wyrób z lat siedemdziesiątych i nie powiem aby ktoś z moich kolegów z akademika się nim zachwycał, a w domu to była ostateczność do jedzenia. Nie wiedziałem że dożyję takich czasów że coś co za komuny było produktem niszowym, żeby nie napisać ostrzej, będzie czymś kultowym w XXI wieku w Szczecinie.
krzysio
2023-11-26 11:14:33
Świeca o zapachu paprykarza szczecińskiego jest wręcz idealna na romantyczny wieczór z dziewczyną

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA