Na targach w Poznaniu doceniono między innymi chleb szczeciński z Piekarni „Wojciechowski”.
Fot. Ryszard Pakieser/Archiwum
Do wtorku (26 września) potrwają w Poznaniu Targi Smaki Regionów 2017, w których uczestniczy także silna reprezentacja z Zachodniopomorskiego.
W niedzielę (24 bm.) na targach, które odbywają się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich nagrodzono najlepsze produkty wytwarzane według tradycyjnych receptur. Wśród nich znalazło się sześć przysmaków z naszego regionu.
Uznanie Komisji Konkursowej Medalu Targów Smaki Regionów zyskały grzyby marynowane z szyszką Krystyny Hapki (Ostre Bardo w powiecie świdwińskim). Z kolei Gospoda Herbu Korab Danuty Gołowacz i Małgorzaty Dzieciniak (Szczecin) wygrała w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w kategorii „potrawa” za Seviche (ceviche – rodzaj sałatki) z ryby regionalnej na purée ze szparagów.
W kategorii „produkt regionalny” uznanie zyskało cztery przysmaki z naszego województwa: jesiotr wędzony z gospodarstwa rybackiego Anny i Łukasza Skowrońskich, ser kozi widuchowski Edyty Szczupak z Marwic (powiat gryfiński), chleb szczeciński z Piekarni Przemysława Wojciechowskiego (Szczecin), oraz wino z owoców róży – dolickie z Gospodarstwa ekologicznego Sedina, Bożeny i Ryszarda Jaszczowskich. Warto dodać, że Sedina zdobyła również wyróżnienie w konkursie o Medal Targów Smaki Regionów.
Laureaci kulinarnej rywalizacji otrzymali pamiątkowe medale i dyplomy.
(żan)
Na zdjęciu: Na targach w Poznaniu doceniono między innymi chleb szczeciński z Piekarni „Wojciechowski”.
Fot. Ryszard Pakieser/Archiwum
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
piwosz
2017-09-26 08:56:36
@do: piwosz : Bardzo duzo osob pije piwo piło i bedzie piło,plebs prostactwo i kibole pija wyroby piwopodobne typu bosman czy harnas ,jest takie powiedzenie : piwo piwo tylko piwo wszystkich nas wychowa a do grobu doprowadzi czysta wyborowa ,najwieksza patola pije wódkę i tanie wina a piwo to napój który integruje ludzi i nie powoduje takiej agresji jak niektorzy maja po wódce, napij sie dobrego piwa z browarów regionalnych/rzemieslniczych to docenisz smak i walory zdrowotne ;-),jak jest dobra promocja to nawet za 3zl mozna kupic dobrego browca ,nie koncernowego oczywiscie.
do: piwosz
2017-09-26 07:00:00
A kto w ogóle pije piwo w dzisiejszych czasach, skoro to zwykły napój dla plebsu, prostactwa i kiboli...
piwosz
2017-09-25 19:53:05
Guciu: paszteciki srednio smakuja turystom a i barszcz czesto nie jest w pełni naturalny , juz Bar Raba wola :)-local fast food, tym sie przynajmniej najesz, a paprykarza w Szczecinie zdaje sie nikt nie produkuje ,napewno nasz lokalny szaszlyk mercury jest godny polecenia czasem:)
guciu
2017-09-25 18:18:44
Puście rogale szczecińskie paszteciki a może paprykarz szczeciński.
Jaca
2017-09-25 18:15:40
Może piwo w "Stara Komenda"?
piwosz
2017-09-25 18:00:31
Fajnie ,szkoda tylko ze w Szczecinie jak i całym wojewodztwie nie mamy dobrego browaru regionalnego, Bosmana do niego nie zaliczam bo to od dawna koncernowka tylko dla wytrwalych... ,w Kolobrzegu jest Colberg ale to male piwo, a w Polczynie Zdroju -Polczynskie ale ostatnio brak go w sklepach, a w Szczecinie tylko 3 browary restauracyjne ,wiec jestesmy skazani na dobre piwo z innych regionow kraju ;-(
Zgadzam się na przechowywanie moich danych osobowych na urządzeniu, z którego korzystam w formie tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych (w tym na profilowanie i w celach analitycznych) przez Kurier Szczeciński sp. z o.o. Więcej w naszej Polityce Prywatności.