Poniedziałek 20 września 2021r. 
REKLAMA

Babcina kuchnia lepsza od fast fooda

Data publikacji: 2017-04-26 16:18
Ostatnia aktualizacja: 2019-07-09 11:35
Babcina kuchnia lepsza od fast fooda
 

Sałatka śledziowa babci Wandy, Blok czekoladowy z PRL-u i Pierogi z kresów – to zwycięskie potrawy w konkursie, który zorganizował Urząd Marszałkowski w Szczecinie. Tradycyjne przepisy odnalezione zostały dzięki młodym poszukiwaczom smaków z regionu. 

Urząd marszałkowski w Szczecinie już po raz czwarty zaprosił młodych mieszkańców regionu do udziału w kulinarnej zabawie ph. Poszukiwacze smaków. Uczestnicy mieli za zadanie wyszukanie w rodzinnych pamiątkach, dokumentach i fotografiach tradycyjnych przepisów znanych w rodzinie od co najmniej dwóch pokoleń. Tak powstały potrawy, które oceniało potem jury. A komisja miała naprawdę twardy orzech do zgryzienia, bo wpłynęło 71 zgłoszeń z całego województwa.

W środę (26 kwietnia) w Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie poznaliśmy zwycięzców w poszczególnych kategoriach wiekowych. Wśród najstarszych uczestników I miejsce zdobyła Aleksandra Loga z III Liceum Ogólnokształcącego w Szczecinie – za Sałatkę śledziową babci Wandy.

– Tradycję wykonywania tej sałatki zapoczątkowała moja prababcia Wanda Kołtoniak. W dawnych czasach w Wielkopolsce, skąd pochodziła, ziemniaki i śledzie, były absolutną podstawą wyżywienia – podkreśla laureatka z III LO, dodając, że ta potrawa do dziś gości na rodzinnym stole.

W kategorii szkół gimnazjalnych jury za najlepsze uznało Blok czekoladowy z PRL-u, który zgłosiła do konkursu Joanna Szmelter z Gimnazjum Nr 1 w Gryficach. Wśród szkół podstawowych zwyciężył natomiast Filip Niczyporuk z SP im. Przyjaciół Dzieci w Mierzynie. Piątoklasista zdobył uznanie jurorów Pierogami z kresów. ©℗

Cały artykuł w "Kurierze Szczecińskim", e-wydaniu i wydaniu cyfrowym z 27 kwietnia 2017 r.

(żan)

Na zdjęciu: Wicemarszałek Jarosław Rzepa i Andrzej Binka, p.o. Dyrektora Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego gratulują I miejsca Aleksandrze Lodze, uczennicy III LO w Szczecinie.

Fot. Robert Stachnik, Rafał Piątkowski

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

niklot
2017-04-27 09:23:30
Masz rację prosiaczku :-)
sos pomidorowy
2017-04-26 23:23:30
To babcine zarcie tuczy chyba jeszcze bardziej niż świńskie żarcie .
annamaria
2017-04-26 19:16:36
PYCHOTKI :)
powar
2017-04-26 17:33:16
Jarosław Krzywousty nie jadł chyba jeszcze pierogów z "duszą", tałkno, blinów, zacierki, pochlipki, mamałygi, babki ziemniaczanej...itd
ha
2017-04-26 16:27:18
babcina ( domowa ) kuchnia zawsze będzie lepsza od "szajsu" z "fastfuda" !

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
Tylko teraz -50% na prenumertę eKuriera. KUP TERAZ