Opinie ekspertów do spraw żywienia są zgodne – powinniśmy spożywać ryby przynajmniej dwa razy w ciągu tygodnia. Takie samo stanowisko w tej sprawie ma Światowa Organizacja Zdrowia, która od lat nie zmieniła swoich zaleceń. Niestety, mieszkańcy naszego kraju w dalszym ciągu nie stosują się do tych wytycznych. Niespełna 10% Polaków umieszcza ryby w swoim jadłospisie częściej niż dwa razy w tygodniu. W zestawieniu z pozostałymi krajami Unii Europejskiej – przeciętnie zjadamy o 50% mniej ryb.
Projekt realizowany przez Wolińskie Stowarzyszenie Rybaków pod nazwą „Wolin z rybą na talerzu” próbuje ten stan zmienić. Organizowane w ramach projektu imprezy otwarte dla mieszkańców i turystów naszego regionu cieszą się dużym powodzeniem. Festyn, który w minioną sobotę odbył się na Przystani Jachtowej w Dąbiu, mimo niezbyt dobrej pogody, przyciągnął wielu amatorów ryb. Załoga z Fish Trucka serwowała: bułkę ze śledziem, pasztet z ryb, świeży paprykarz oraz zupę rybną. Kucharze, rywalizujący w Kulinarnym Konkursie Gastronomicznym, przygotowali dania ze świeżego węgorza, sandacza i pstrąga, które poza jury mogli degustować również przybyli do rybnego miasteczka goście. Właściciel Kulinarnego Atelier — Leszek Wodnicki, podczas gotowania na żywo pokazał, jak można wykorzystać składniki kuchni azjatyckiej do przyrządzenia bałtyckiego dorsza. Na oczach widzów przygotował karmelizowanego dorsza z grzybami shimeji i olejem koperkowym. Tradycyjnie do dyspozycji odwiedzających, poza strefą kulinarną, były też: strefy zdrowia, zabaw dla dzieci oraz edukacyjna. Muzycznie imprezę wsparli: IGA’cki Band i RockOvers.
Głównym celem projektu „Wolin z rybą na talerzu” jest podniesienie poziomu publicznej świadomości na temat zrównoważonych produktów rybołówstwa oraz dotarcie do jak najszerszego grona odbiorców, z informacją, że warto spożywać ryby z naszego regionu, czyli z Zalewu Szczecińskiego i z Bałtyku. W tym celu poza działaniami promocyjnymi organizatorzy podejmują szereg działań edukacyjnych. Jednym z nich jest funkcjonowanie w ramach rybnego miasteczka strefy wiedzy, w ramach której w multimedialnym kontenerze można zobaczyć krótkie filmy opowiadające o pracy rybaków z Wolina i Dziwnowa oraz o gatunkach ryb z Pomorza Zachodniego. Jednym z ekspertów wspierających projekt jest profesor Adam Tański z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, który od lat zajmuje się badaniami nad rozrodem ryb, wspomaganiem naturalnego tarła, oddziaływaniem czynników środowiskowych na ryby oraz wpływem pól magnetycznych na wędrówki i zachowanie się ryb. Profesor Tański w przystępny sposób omawia 12 gatunków ryb poławianych w naszym regionie. Z krótkich filmików umieszczonych również na portalu edukacyjnym: wolinzrybanatalerzu.pl można się dowiedzieć, jak wyglądają, jakie mają zwyczaje czy jak rozmnażają się: szczupak, węgorz, sandacz, lin, leszcz, płoć, okoń, łosoś, troć, śledź, dorsz czy flądra.
Wśród powodów, które Polacy wymieniają, jako przeszkody w jedzeniu większej ilości ryb, są: słaba dostępność świeżego produktu oraz zbyt trudne przygotowanie ryby jako dania. Dlatego organizatorzy projektu zapraszają na portal: wolinzrybanatalerzu.pl. Zainteresowane osoby znajdą tam informacje: jakich ryb z regionu szukać (zakładka: Ryby), gdzie je kupować (zakładka: Praca rybaka/adresy portów rybackich), jakie dania można przygotować z wymienionych gatunków (zakładka: Kulinaria) oraz gdzie zjeść potrawy z ryb poławianych lokalnie (zakładka: Wolin/adresy restauracji).
Kolejna impreza z cyklu „Wolin z rybą na talerzu”, z darmową degustacją potraw rybnych, poradami dietetyka, multimedialną strefą wiedzy oraz strefą zabaw dla dzieci, a także z następną edycją Konkursu Kulinarnego odbędzie się 26 września, w Trzebieży. Wolińskie Stowarzyszenie Rybaków serdecznie zaprasza do udziału w festynie wszystkich zainteresowanych. Organizatorzy proszą o zabranie ze sobą maseczki.
Projekt „Wolin z rybą na talerzu” współfinansowany jest z Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020.