Sobota 21 maja 2022r. 
REKLAMA

Tak ma wyglądać kwartał 36

Data publikacji: 2016-08-12 19:16
Ostatnia aktualizacja: 2019-07-09 11:12
Tak ma wyglądać kwartał 36
 

To ma być przestrzeń przyjazna mieszkańcom. Szczecińskie Towarzystwo Budownictwa Społecznego rozstrzygnęło konkurs na opracowanie koncepcji rewitalizacji kwartału 36. 

Kwartał 36 to przestrzeń ograniczona al. Wojska Polskiego, ul. Bohaterów Getta Warszawskiego, Bł. Królowej Jadwigi, Małkowskiego, Ks. Bogusława. Na konkurs ogłoszony przez Szczecińskie Towarzystwo Budownictwa Społecznego wpłynęły trzy prace. Trzecie miejsce zajęło szczecińskie Studio A4, spółka projektowa. Drugie przyznano warszawskiej pracowni Jaz+Architekci Żmijewski Jaworski Massé s.c. Pierwszą nagrodę za spójną koncepcję wnętrza kwartału otrzymała pracownia Domino Grupa Architektoniczna Wojciech Dunaj ze Szczecina. Jednym z argumentów przemawiających za wybranym projektem był zachowany ogród oraz części rekreacyjne. 

Zgodnie z wymaganiami konkursu prace musiały: uwzględnić m.in. budowę parkingu podziemnego na minimum 150 miejsc, zabezpieczyć miejsca integrujące mieszkańców, zapewnić żłobek na minimum 20 dzieci, a także budowę nowego budynku z 30 lokalami. Ponadto koncepcja miała uwzględnić miejsca na odpady komunalne, podziemne zbiorniki na deszczówkę. STBS planuje wyremontować kwartał w ramach programu „Bliżej Przestrzeni 2016-2022". Środki na jego realizację mają zostać pozyskane z Unii. ©℗

(szymw)

wizualizacja: pracownia Domino

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA