sobota, 21 września 2019.
Strona główna > Wiadomości > Stulecie niepodległości na talerzu

Stulecie niepodległości na talerzu [GALERIA]

Stulecie niepodległości na talerzu
Data publikacji: 2018-10-25 07:58
Ostatnia aktualizacja: 2019-07-09 12:23
Wywietleń: 1680 357969

Setną rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę kucharze z całego kraju świętować będą, serwując w swoich lokalach – od 5 do 11 listopada – potrawy według historycznych receptur pochodzących z różnych regionów dziewiętnasto- i dwudziestowiecznej Polski. Do akcji pn. „Kulinarne Zjednoczenie Polski” włączyły się również zachodniopomorskie restauracje.

We wspomnianym terminie będzie się można wybrać do jednej z pięciu restauracji w naszym regionie, z których szefowie kuchni stali się ambasadorami akcji. Są to w Szczecinie: „Z Drugiej Strony Lustra” (szef kuchni – Iwona Niemczewska), „Na Kuncu Korytarza” (szef kuchni – Bolesław Sobolewski), „Park Hotel” (szef kuchni – Mariusz Siwak) oraz kołobrzeski „Diune Hotel” (szef kuchni – Rafał Durka) i „Hotel Smolarnia” z Trzcianki (szef kuchni – Paweł Salamon). Klienci zatem będą mieli okazję zjeść w tych lokalach dania zinterpretowane przez kucharzy, a dawniej jedzone w kuchniach dawnych zaborów – rosyjskiego, pruskiego czy austriackiego, a także żydowskiej oraz wojskowej.

– Profesor Jarosław Dumanowski, historyk sztuki kulinarnej, wybrał ponad 100 przepisów dań polskich, które losowo rozesłano do uznanych szefów kuchni w Polsce. Naszym zadaniem było stworzyć nowoczesne interpretacje starych przepisów – opowiada I. Niemczewska. – Przyszło się nam zatem zmierzyć z funtami albo kopami, nieużywanymi obecnie w kuchni. Ważne było też to, by zadbać o regionalność produktów.©℗ 

Cały artykuł w „Kurierze Szczecińskim”, e-wydaniu i wydaniu cyfrowym z 25 października 2018 r.

Monika GAPIŃSKA

Fot. Ryszard PAKIESER

Stulecie niepodległości na talerzu Stulecie niepodległości na talerzu Stulecie niepodległości na talerzu Stulecie niepodległości na talerzu Stulecie niepodległości na talerzu Stulecie niepodległości na talerzu Stulecie niepodległości na talerzu Stulecie niepodległości na talerzu Stulecie niepodległości na talerzu Stulecie niepodległości na talerzu Stulecie niepodległości na talerzu Stulecie niepodległości na talerzu Stulecie niepodległości na talerzu

Komentarze

...
Czy będzie tez kebab? od 25 lat bardzo poplularne danie, szzególnie wsrod prawilniactwa ktore rzekomo walczy z islamem poprzez kupowanie kebaba szczegolnie wieczorami, ale wtedy koszulki zaklete zdejmujo buhahahhah
2018-10-25 09:51:24

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
16
na godz. 12:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Wokalne popisy na pl. Grunwaldzkim

Nekrologi

Sonda

Czy popierasz Marsz Równości?

W Kurierze Szczecińskim
Pierwsza strona
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do eKuriera
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie