Niemal 10 lat straszyły szczecinian puste witryny dawnej cukierni Lwowska w alei Papieża Jana Pawła II. To jednak już przeszłość. Od początku maja w pawilonach tuż przy pl. Adamowicza istnieje lodziarnia Walba Gelato a na zmrożone słodkości dla całej rodziny – łącznie z czworonogami – zaprasza Marek Walburg, który od lat wyrabia lody o najróżniejszych smakach.
Boom na lody rzemieślnicze trwa w Polsce w najlepsze. Szczecin nie oparł się tej modzie i podąża ogólnokrajowym trendem. Lodziarnie serwujące własne wyroby powstają jak grzyby po deszczu, te które od lat są na rynku tylko ugruntowują swoją pozycję. Tak jest w przypadku lodziarni Walba Gelato, która choć pod nowym szyldem i w nowym miejscu znana jest szczecinianom i turystom. Prowadzona przez byłego obrońcę Pogoni, Marka Walburga kusi nowymi smakami i daję szansę na ożywienie pustego placu Adamowicza. Ledwie trzy tygodnie od otwarcia lokalu, a już częstuje gałkami prosto z wózka, planuje także na stałe ustawić tu leżaki i serwować słodkości przechodniom.
W zaczarowany smak lodów z włoską pasją wprowadza właściciel, dla którego inspiracją do tworzenia mrożonych słodkości był włoski przyjaciel: - Lody to chemia, ale nie o sztuczności tu mówimy, tylko o połączeniach, niezwykłych związkach cukrów prostych z cukrami złożonymi – śmieje się pan Marek. – To jak skomponujemy mleko z owocami, likierem, serem, czy innymi składnikami, zależy wyłącznie od naszej wyobraźni. Jedyny warunek: ma być smacznie.
Choć M. Walburg nie ukrywa, że w kompozycji nowych połączeń często pomagają sami klienci, szczególnie ci najmłodsi.
W Walba Gelato możemy posmakować owocowych sorbetów i tradycyjnych lodów na bazie mleka. Są tu zatem gałki klasyczne jak nutella, słony karmel czy masło orzechowe, ale również nietypowe: lody z esencją z gorzkiej czekolady, z dodatkiem red bulla czy likieru Baileys, a nawet na bazie włoskiego sera pleśniowego Gorgonzola. Najemy się tu lodów o smaku ptasiego mleczka, mascarpone z malinami czy oreo, te zaś konkurują z sorbetami pełnymi owoców: czerwonych pomarańczy połączonych z bananami, malin, jagód i innych rodzimych owoców sezonowych. Dla czworonogich przyjaciół przygotowano gałki o smakach… parówek i pieczeni rzymskiej. Oprócz tego można tu napić się włoskiej kawy oraz gorącej czekolady
Marzeniem Marka Walburga jest, by jego lodziarnia stała się sklepem firmowym a mrożonych słodkości mogli popróbować nie tylko jego klienci, ale również smakosze lodowych deserów w innych kawiarniach i restauracjach. Na razie jego lody można kupić także w cukierniach szczecińskiej firmy Asprod. Zamierza również wprowadzić do sprzedaży włoskie lody z automatu.
Dla naszych Czytelników mamy dziesięć kuponów na lody o wartości 20 zł każdy. Aby wziąć udział w konkursie, należy wysłać SMS-a na numer 72601 z hasłem: kurier.kupon – na SMS-y czekamy tylko 2 czerwca. Vouchery otrzymają osoby, które najszybciej przyślą SMS-a tuż po godz. 12. Koszt SMS-a – 2,46 zł z VAT.
(kel)
Na zdjęciu: Duże porcje i bogactwo smaków to wizytówka lodziarni Walba Gelato, lody zaś tworzy Marek Walburg znany w Szczecinie ze swojej piłkarskiej kariery w Pogoni.
Fot. Katarzyna Lipska-Sokołowska