Wtorek, 23 kwietnia 2024 r. 
REKLAMA

Lody kręcą od zawsze. Wygraj poczęstunek!

Data publikacji: 12 marca 2020 r. 09:06
Ostatnia aktualizacja: 02 kwietnia 2020 r. 11:05
Lody kręcą od zawsze. Wygraj poczęstunek!
 

13 marca o godzinie 13 na dodatek pod numerem 13 na ul. ks. Bogusława X dwie pasjonatki cukiernictwa i kręcenia lodów otwierają nową lodziarnię, aby wszystkie „trzynastki” się zgadzały, lokal nazwały #tag 13. Chcą kusić szczecinian wyrafinowanym smakiem, ale także jakością swoich wyrobów i oczywiście pięknym wyglądem.

Maria Lisiecka i Paulina Bielecka-Jakubiak wpadły na pomysł otwarcia nowej lodziarni po latach doświadczeń z cukiernictwem. Jedna z gastronomicznym wykształceniem, druga ekonomistka, obie zakręcone na punkcie pieczenia tortów, bez, tartaletek, serników, szarlotek, a także wyrabiania lodowych słodkości. I taka ma też być ich cukiernio-lodziarnia – pełna smaków i pasji.

– Oprócz tradycyjnych, klasycznych gałek będziemy serwować lody imbirowe, z czarnego sezamu, o smaku tachini, czyli z dodatkiem brownie, chałwy i figi – prezentuje nowości Maria Lisiecka, która przez ostatnie osiem lat wyrabiała lody w innej szczecińskiej lodziarni. – Chcemy, by na lody do nas mógł przyjść alergik i osoba z nietolerancjami pokarmowymi, dlatego będziemy także tworzyć słodkości bez cukru, bez glutenu i bez laktozy.

– Bazą naszych lodów dla tych, którzy są diabetykami, będzie erytrytol, dla osób, które nie tolerują laktozy, stworzymy lody z mleka owsianego, kokosowego czy migdałowego – dodaje Paulina Bielecka-Jakubiak. – Każdy naje się u nas do syta sorbetów ze świeżych owoców. Zresztą w naszym lokalu wszystkie produkty są naturalne, nie ma i nie będzie u nas półproduktów. Ma być jak w domu, ciasta pieczemy tylko na maśle, bez użycia środków spulchniających, ba, nawet bez proszku do pieczenia. Wszystko ucierane, miksowane, karmelizowane siłą własnych rąk.

Lodziarnia będzie oferowała także lodowe torty oraz małe torciki. Nie zabraknie tu także kubełków z lodami na wynos.

– Pieczemy także na zamówienia: ciasta tradycyjne i wymyślne torty. Będziemy również zmieniać smaki lodów i ciast w zależności od sezonu, pory roku. Marzy się nam na przykład lód o smaku dojrzałego… pomidora, choć z całą pewnością hitem będzie gałka z czarnego sezamu oraz ta o smaku irlandzkiego likieru Baileys – zachęcają właścicielki lokalu #tag 13.

Dla naszych Czytelników mamy pięć voucherów na lody/ciastka. Aby wziąć udział w konkursie, należy wysłać SMS-a na numer 72601 z hasłem: kurier.voucher – na SMS-y czekamy tylko 12 marca. Vouchery otrzymają osoby, które najszybciej przyślą SMS-a tuż po godz. 12. Koszt SMS-a – 2,46 zł z VAT.

Tekst i fot. (kel)

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Mistrz lodziarstwa
2020-04-02 11:04:02
Brawo Marysia zasługujesz na wszystko co najlepsze obserwowałem twoja ciężka prace u Marczakowej to ty tworzyłaś to miejsce 👏👏👏👏 !!!!
Lodowe serce
2020-03-14 21:09:14
Hehhh nie ma to jak zazdrość konkurencji ,teraz konkurencji ... Jak wie kazdy pracownik a w sumie byly pracownik bo pani Karolina M. Rozwiązywala po sezonie umowy tajemnice receptury/cala baze zna tylko pani karolina I sama robila baze nie zdradzajac nikomu wiec OSKARZENIA w strone Pani Marysi są paskudne. A ponadto krzywdzące. Serdecznie gratuluje sukcesu Paniom Paulinie I Marii
Lula
2020-03-13 21:58:03
Zapowiada się pysznie, nie mogę się doczekać aż spróbuję !! ❤️
Olcia
2020-03-13 21:32:04
Droga Żanetko vel Karolino Marczak ... daruj sobie. Nauczyc sie moglas wiele od Pani Marysi między innymi szacunku do ludzi,prowadzenia firmy , tworzenia a lodów z pasją. Ale się nie nauczyłaś a jad się wylewa.
Siedzieć w domu, a nie zarażać i organizować otwarcia... żenada. Widać że tu liczy się kasa a nie zdrowie ludzkie.
2020-03-13 15:01:28
x
Znajomy
2020-03-12 16:00:15
Ja tam wybudowałem dom pod nr 13 i jest OK. Serdecznie pozdrawiam i udanych kręceń , jak macie o smaku karmelowym to z pewnością wstąpię.
Marzena
2020-03-12 14:11:19
Wszyscy wiemy, jaka jest prawda ;).
Żaneta a ty nauczyłaś się w szkole pisać (i coś jeszcze?) i teraz wypisujesz bzdury.
2020-03-12 13:49:36
.
Żaneta
2020-03-12 13:09:34
Nauczyła się od Marczaków całej receptury i teraz idzie na swoje. Oj wstydziłaby się pani, pani Marysiu.
teść pasierba Ostrożnie !!!
2020-03-12 09:36:57
- z "kręceniem lodów" zachować umiarkowanie. Już były lody PO_marańczowe, teraz są lody PiS_tacjowe. Suweren może nie wytrzymać kolejnych "smaków" polskiej "lodziarni". Ja wierzę iż się uda chociaż "trzynastego nawet w grudniu jest wiosna". Powodzenia w kręceniu.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA