Smakowicie zapowiada się jubileuszowa edycja Festiwalu Smaków Food Trucków. Już w ten weekend na Wałach Chrobrego zaparkuje ponad 20 mobilnych restauracji z całej Polski.
Kurier Szczeciński jest patronem medialnym wydarzenia. W najbliższych dniach przygotujemy konkurs specjalnie dla naszych Czytelników. Do wygrania będą bony na dowolne danie z wybranego food trucka.
Wszyscy odwiedzający Festiwal Smaków Food Trucków powinni przygotować się na wyborną ucztę pod chmurką, którą zapewni ponad 20 najlepszych mobilnych restauracji z całego kraju. Będzie sprawdzona streetfoodowa klasyka: belgijskie frytki, jak i nieśmiertelne burgery, a także zupełnie nowe, oryginalne i egzotyczne smaki.
Jak zapowiadają organizatorzy, Wały Chrobrego przez cały weekend będą pachnieć orientalną kuchnią azjatycką, daniami z Bliskiego Wschodu, węgierskim ciastem kominkowych, kubańskimi kanapkami i wieloma innymi specjałami.
Nie tak dawno Szczecin już gościł mobilnych restauratorów. W marcu tego roku przy Netto Arenie food trucki przyciągnęły tłumy mieszkańców. Wówczas oprócz klasycznych frytek i burgerów restauracje serwowały dania kuchni hiszpańskiej, tajskiej czy indyjskiej.
W sobotę przysmaków inspirowanych różnymi zakątkami świata będzie można próbować w godz. 10-23. Natomiast w niedzielę mobilne restauracje serwować będą jedzenie od 10 do 20. Wstęp bezpłatny.
Festiwal Smaków Food Trucków to ogólnopolskie wydarzenie kulinarne i zarazem jeden z największych takich zlotów w Polsce. Ideą festiwalu jest promowanie street foodu oraz jedzenia w duchu „slow”. W wydarzeniu udział biorą restauracje na kółkach z całej Polski, które dobierane są pod kątem jakości oferowanych dań oraz różnorodności menu. Festiwal odbywa się już w ponad 30 miastach Polski, zabierając uczestników w kulinarną podróż dookoła świata.
(isz)
Fot. Dariusz Gorajski