Reprezentacja Hiszpanii wygrała trzecie mistrzostwa świata w degustacji win na ślepo, plasując się przed Belgią i Szwecją.
Rywalizację rozegrano w winnicy Maison Ogier na południu Francji w gminie Chateauneuf-du-Pape w Dolinie Rodanu niedaleko Awignonu. Wystartowało w sumie dwadzieścia narodowych drużyn. Wszystkie miały do rozpoznania po 12 win: sześć białych i sześć czerwonych. W wyniku degustacji trzeba było określić główny szczep użyty do produkcji, kraj pochodzenia, apelację, wytwórcę oraz rocznik.
Czteroosobowa reprezentacja Hiszpanii pod okiem trenera wygrała zgodnie z oczekiwaniami choć nie bez zaskoczenia, że drudzy w kolejności Belgowie mieli tylko dwa punkty straty do zwycięzców. Francja, ubiegłoroczna zwyciężczyni, zajęła piąte miejsce. Na ostatnim miejscu znalazła się startująca po raz pierwszy reprezentacja USA.
- Początkowo byliśmy pełni wiary, ale potem wszystko się skomplikowało. Były wśród nas nieporozumienia i musieliśmy iśc na kompromisy rozpoznając wina - powiedział jeden z amerykańskich zawodników, Christophe Dantzenberg.
W tym roku do rozpoznania był m.in. rieslig z Nadrenii-Palatynatu z 2011 roku, sauvignon z regionu Hawke's Bay z Nowej Zelandii rocznik 2013, słodki Sauternes z chateau Climens z 2008 roku czy wreszcie Chateauneuf-du-Pape z winnicy Bosquet des papes rocznik 2007. Najtrudniejsze do poprawnego odgadnięcia - bo zapewne najmniej znane - było chorwackie wino Małmazja, którego rozpoznanie nie udało się żadnej startującej drużynie.
(pap)
Fot. Robert Wojciechowski (arch.)