Piątek, 19 kwietnia 2024 r. 
REKLAMA

Teraz przedmiot aż do matury. Ze stołówki na chemię

Data publikacji: 05 października 2020 r. 22:19
Ostatnia aktualizacja: 06 października 2020 r. 11:44
Teraz przedmiot aż do matury. Ze stołówki na chemię
 

Co łączy smaczny obiad ze szkolnej stołówki z chemią i fotografią? Na te pytanie odpowiedź znają drugoklasiści z I Prywatnego Liceum Ogólnokształcącego w Szczecinie, którzy na lekcji chemii poznali, że ze zwykłej czerwonej kapusty można robić kolorowe doświadczenia chemiczne, a na dodatek udokumentować je na fotografiach.

– Surówka z czerwonej kapusty stanowi pyszny dodatek do dania obiadowego. Natomiast na lekcji chemii surówka to cenny substrat do pozyskania wskaźnika kwasowo-zasadowego – wyjaśnia Halina Szczepaniec, nauczycielka chemii. – Surówkę wystarczy zalać ciepłą wodą i wskaźnik jest już gotowy. Dzięki niemu szybko i bezpiecznie można odróżnić roztwory o odczynie kwasowym, zasadowym i obojętnym.

Dlaczego wskaźnik o barwie fioletowej połączony z bezbarwną cieczą staje się raz czerwony, a innym razem zielony? Uczniowie wszystko samodzielnie badają, czyli twórczo eksperymentują, przy okazji poznając, jak mocno chemia jest obecna w naszym codziennym życiu.

Na początku roku na lekcjach chemii odkrywają i rozwiązują problemy związane z reakcjami jonowymi w roztworach.

– To trudny, ale fascynujący dział nauki – wyjawia nauczycielka. – Młodzież ma także szansę własnoręcznie przeprowadzone doświadczenia uwiecznić na zdjęciach, również samodzielnie wykonanych na lekcjach.

Dlaczego to takie fascynujące, że o chemicznych doświadczeniach trzeba pisać w gazecie? Dla nauczycieli przedmiotu dużą wartością jest, że w końcu nowa podstawa programowa pozwala uczyć chemii na poziomie podstawowym aż do matury. Wcześniej, niemal przez 15 lat, przedmiot ten był nauczany tylko w klasie pierwszej, w klasach drugich i trzecich wybierali go na poziomie rozszerzonym tylko ci uczniowie, którzy zdawali z niego maturę.

– Zatem po latach chemia w zakresie podstawowym znów jest w klasach drugich licealnych – cieszy się nauczycielka. – Na początek uczniowie rozpoczęli realizację działu „Reakcje jonowe w roztworach”.

(kel)

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Rak, Covid, Nowiczok itp...
2020-10-06 11:38:35
I przy okazji niech Ci mlodzi wyszukaja... a ile to jest Chemicznych skladnikow i roznego rodzaju Nawozow w tych produktach !!!

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA