środa, 16 października 2019.
Strona główna > Nauka > Szczecińskie kiełbaski z karpia wygrały międzynarodowy konkurs gastronomiczny

Szczecińskie kiełbaski z karpia wygrały międzynarodowy konkurs gastronomiczny [GALERIA]

Szczecińskie kiełbaski z karpia wygrały międzynarodowy konkurs gastronomiczny
Data publikacji: 2019-07-06 11:42
Ostatnia aktualizacja: 2019-08-25 18:49
Wywietleń: 1909 401094

Szkolno-uczelniany zespół ze Szczecina zdobył pierwsze miejsce podczas Europejskiego Finału Konkursu Przepisów, który odbył się we Francuskiej Szkole Gastronomii i Zarządzania Hotelami Ferrandi w Paryżu.

Konkurs został zorganizowany w ramach międzynarodowego projektu Seafoodtomorrow. Brały w nim udział szkoły gastronomiczne z sześciu krajów Europy. Polskę reprezentowały Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja ze Szczecina oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 z Gryfina.

Pierwsze miejsce, za danie: „Kiełbaski brokułowo - marchewkowe z karpia z sosem musztardowo-majonezowym z batatami”, zdobył zespół ze Szczecina. Autorem przepisu jest Wioletta Skuratowicz, nauczyciel technologii gastronomicznej, absolwent Wydziału Rybactwa Morskiego i Technologii Żywności, specjalność: technologia żywności pochodzenia morskiego.

Współdziałanie wyższej uczelni oraz szkoły zawodowej zaowocowało otrzymaniem prestiżowej nagrody. Szczeciński gastronomik reprezentowali Szymon Makowiecki (uczeń), Jakub Rosów (uczeń) i Wioletta Skuratowicz (nauczyciel), a uczelnię – dr hab. inż. Małgorzata Sobczak, prof. ZUT, dr inż. Remigiusz Panicz i mgr inż. Piotr Eljasik z Katedry Technologii Mięsa Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.

Nagrodzone danie ma być produkowane w wielu krajach, dzięki czemu karp trafi na europejskie stoły.

Projekt SEAFOODTOMORROW - Nutritious, safe and sustainable seafood for consumers of tomorrow (Odżywcza, bezpieczna i zrównoważona żywność pochodzenia morskiego dla konsumentów jutra) jest realizowany w ramach Horyzont 2020, największego w historii Unii Europejskiej programu w zakresie badań naukowych i innowacji. Jego strategicznym partnerem krajowym jest Katedra Technologii Mięsa, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT w Szczecinie. Celem tego projektu jest kompleksowe wsparcie produkcji żywności pochodzenia wodnego, o polepszonej i potwierdzonej jakości.

(k)

Fot. ZS 6

Szczecińskie kiełbaski z karpia wygrały międzynarodowy konkurs gastronomiczny Szczecińskie kiełbaski z karpia wygrały międzynarodowy konkurs gastronomiczny Szczecińskie kiełbaski z karpia wygrały międzynarodowy konkurs gastronomiczny Szczecińskie kiełbaski z karpia wygrały międzynarodowy konkurs gastronomiczny Szczecińskie kiełbaski z karpia wygrały międzynarodowy konkurs gastronomiczny

Komentarze

Kolo
Dlaczego szczecińskie skoro z karpia?
2019-07-09 17:00:34
gratulacje
Wielkie brawa dla pani Wioletty
2019-07-06 22:18:59

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
13
na godz. 09:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Chcą prawdziwej szkoły

Nekrologi

Sonda

Gdzie w Szczecinie powinien stanąć pomnik Marszałka Józefa Piłsudskiego?

 

W Kurierze Szczecińskim
Pierwsza strona
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do eKuriera
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie