Szkolno-uczelniany zespół ze Szczecina zdobył pierwsze miejsce podczas Europejskiego Finału Konkursu Przepisów, który odbył się we Francuskiej Szkole Gastronomii i Zarządzania Hotelami Ferrandi w Paryżu.
Konkurs został zorganizowany w ramach międzynarodowego projektu Seafoodtomorrow. Brały w nim udział szkoły gastronomiczne z sześciu krajów Europy. Polskę reprezentowały Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja ze Szczecina oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 z Gryfina.
Pierwsze miejsce, za danie: „Kiełbaski brokułowo - marchewkowe z karpia z sosem musztardowo-majonezowym z batatami”, zdobył zespół ze Szczecina. Autorem przepisu jest Wioletta Skuratowicz, nauczyciel technologii gastronomicznej, absolwent Wydziału Rybactwa Morskiego i Technologii Żywności, specjalność: technologia żywności pochodzenia morskiego.
Współdziałanie wyższej uczelni oraz szkoły zawodowej zaowocowało otrzymaniem prestiżowej nagrody. Szczeciński gastronomik reprezentowali Szymon Makowiecki (uczeń), Jakub Rosów (uczeń) i Wioletta Skuratowicz (nauczyciel), a uczelnię – dr hab. inż. Małgorzata Sobczak, prof. ZUT, dr inż. Remigiusz Panicz i mgr inż. Piotr Eljasik z Katedry Technologii Mięsa Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.
Nagrodzone danie ma być produkowane w wielu krajach, dzięki czemu karp trafi na europejskie stoły.
Projekt SEAFOODTOMORROW - Nutritious, safe and sustainable seafood for consumers of tomorrow (Odżywcza, bezpieczna i zrównoważona żywność pochodzenia morskiego dla konsumentów jutra) jest realizowany w ramach Horyzont 2020, największego w historii Unii Europejskiej programu w zakresie badań naukowych i innowacji. Jego strategicznym partnerem krajowym jest Katedra Technologii Mięsa, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT w Szczecinie. Celem tego projektu jest kompleksowe wsparcie produkcji żywności pochodzenia wodnego, o polepszonej i potwierdzonej jakości.
(k)
Fot. ZS 6