Wtorek, 05 listopada 2024 r. 
REKLAMA

Szczecińskie kiełbaski z karpia wygrały międzynarodowy konkurs gastronomiczny [GALERIA]

Data publikacji: 06 lipca 2019 r. 11:42
Ostatnia aktualizacja: 25 października 2019 r. 11:20
Szczecińskie kiełbaski z karpia wygrały międzynarodowy konkurs gastronomiczny
 

Szkolno-uczelniany zespół ze Szczecina zdobył pierwsze miejsce podczas Europejskiego Finału Konkursu Przepisów, który odbył się we Francuskiej Szkole Gastronomii i Zarządzania Hotelami Ferrandi w Paryżu.

Konkurs został zorganizowany w ramach międzynarodowego projektu Seafoodtomorrow. Brały w nim udział szkoły gastronomiczne z sześciu krajów Europy. Polskę reprezentowały Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja ze Szczecina oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 z Gryfina.

Pierwsze miejsce, za danie: „Kiełbaski brokułowo - marchewkowe z karpia z sosem musztardowo-majonezowym z batatami”, zdobył zespół ze Szczecina. Autorem przepisu jest Wioletta Skuratowicz, nauczyciel technologii gastronomicznej, absolwent Wydziału Rybactwa Morskiego i Technologii Żywności, specjalność: technologia żywności pochodzenia morskiego.

Współdziałanie wyższej uczelni oraz szkoły zawodowej zaowocowało otrzymaniem prestiżowej nagrody. Szczeciński gastronomik reprezentowali Szymon Makowiecki (uczeń), Jakub Rosów (uczeń) i Wioletta Skuratowicz (nauczyciel), a uczelnię – dr hab. inż. Małgorzata Sobczak, prof. ZUT, dr inż. Remigiusz Panicz i mgr inż. Piotr Eljasik z Katedry Technologii Mięsa Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.

Nagrodzone danie ma być produkowane w wielu krajach, dzięki czemu karp trafi na europejskie stoły.

Projekt SEAFOODTOMORROW - Nutritious, safe and sustainable seafood for consumers of tomorrow (Odżywcza, bezpieczna i zrównoważona żywność pochodzenia morskiego dla konsumentów jutra) jest realizowany w ramach Horyzont 2020, największego w historii Unii Europejskiej programu w zakresie badań naukowych i innowacji. Jego strategicznym partnerem krajowym jest Katedra Technologii Mięsa, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT w Szczecinie. Celem tego projektu jest kompleksowe wsparcie produkcji żywności pochodzenia wodnego, o polepszonej i potwierdzonej jakości.

(k)

Fot. ZS 6

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Kolo
2019-07-09 17:00:34
Dlaczego szczecińskie skoro z karpia?
gratulacje
2019-07-06 22:18:59
Wielkie brawa dla pani Wioletty

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA