W Szczecinie zapowiada się nie lada gratka dla smakoszy. Już w sobotę (30 bm.) na deptaku pl. Żołnierza Polskiego zostanie otwarta „Kulinarna Aleja". Wraz z nią stoiska pełne pyszności, czyli to wszystko, czym szefowie najlepszych szczecińskich kuchni będą chcieli się popisać przed publicznością. Gościem specjalnym wydarzenia ma być Leszek Wodnicki z „Kulinarnego Atelier", uczestnik II edycji programu MasterChef.
To już ósme z wydarzeń projektu ph. „Kolorowa Aleja". Tym razem jego motywem przewodnim będzie dobra kuchnia. Szczecinianie i turyści będą mieli okazję sprawdzić...
- Czy hasło „Najlepszy Kulinarny Szczecin znajdziecie w alei kwiatowej” jest ryzykowne?
Nie! Będzie można się o tym przekonać, gdy dawna aleja kwiatowa zaroi się od kulinarnych stoisk, smakołyków, warsztatów kulinarnych oraz ich twórców, którzy nie tylko podzielą się ze szczecinianami i turystami swoimi wyrobami, ale również sekretami ich przyrządzania.
Natomiast hasło „Najlepsze paszteciki (lub pieczone kurczaki) są w Szczecinie” ma szansę na wzbogacenie swojej treści o potrawy, które jeszcze nie przedarły się do powszechnej świadomości i codziennych jadłospisów - zapowiadają organizatorzy wydarzenia.
„Kulinarna Aleja" będzie działała w godz. 13-17.
- W programie imprezy nie zabraknie degustacji, pokazów i warsztatów kulinarnych. Wszyscy chętni będą mogli skorzystać z porad dietetyka, wziąć udział w grach i zabawach z nagrodami oraz spotkać się z szefami kuchni oraz gościem specjalnym imprezy - zachęcają organizatorzy wydarzenia: Urząd Miasta Szczecin, Dom Kultury „Słowianin", Międzynarodowe Targi Szczecińskie.
(an)