SKŁADNIKI na 1 porcję
dzwonko łososia
suszona mięta
ok. łyżeczki masła
sól
pieprz
plaster cytryny
sałata
kilka plastrów pomidora
porcja frytek
Najpierw trzeba przygotować dzwonko łososia: opłukać je i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę należy odpowiednio doprawić – odrobiną pieprzu, soli i suszonej mięty. Na wierzch kładziemy skrawek albo wiórki masła oraz plaster cytryny. Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki – na ok. 1,5 godziny.
Następnie układamy rybę na blaszce w nagrzanym piekarniku i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Tak przygotowany łosoś dobrze smakuje z zieloną sałatą, z dodatkiem na przykład kilku plastrów pomidora, polaną sosem winegret oraz z frytkami.
Trudno nie zauważyć, że jest to przepis prosty, łatwy do wykorzystania w każdej kuchni, a jednocześnie danie jest smaczne, pożywne i zdrowe.