Trudna sytuacja gastronomii. Restauratorzy są rozgoryczeni
Trudna sytuacja gastronomii. Restauratorzy są rozgoryczeni
Data publikacji: 22 czerwca 2022 r. 16:31
Ostatnia aktualizacja: 23 czerwca 2022 r. 15:46
– Nie da się zrzucić podwyżek na klientów – mówi Izabela Nowak-Kasprzak, właścicielka widocznej na zdjęciu restauracji Buongiorno w Koszalinie. Fot. Elżbieta KUBOWSKA
Według przedsiębiorców zrzeszonych w Północnej Izbie Gospodarczej w Szczecinie sytuacja gastronomii jest jeszcze gorsza niż w czasie pandemii. Przestrzegają, że bez konkretnego działania nie jest wykluczone, iż w ciągu najbliższych miesięcy z Polski zniknie znaczna część restauracji i kawiarni.
- Inflacja zabija gastronomię - mówi Hanna Mojsiuk, prezes Północnej Izby Gospodarczej. - Tylko w ostatnich miesiącach w Szczecinie upadło kilka restauracji, w tym dwa bary mleczne. Ceny produktów rosną dynamicznie, a restauratorzy nie mogą pozwolić sobie na przerzucanie kosztów na klientów, bo ci nie będą w stanie płacić 40-50 proc. więcej za danie. Restauracje więc popadają w długi lub upadają. Północna Izba Gospodarcza apeluje o przyjęcie pakietu ratunkowego i zwrócenie uwagi na sytuację małych przedsiębiorstw.
Rząd zniósł VAT na produkty spożywcze, ale nie na dania przygotowane w restauracjach. Oznacza to, że hurtownicy i sklepy spożywcze nie płacą VAT, ale restauratorzy już tak. Część restauracji musi oddać dotacje przyznane przez Polski Fundusz Rozwoju za czas pandemii.
W
...
Zawartość dostępna dla Czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 72% treści.
Pełna treść artykułu dostępna w eKurierze z dnia 22-06-2022
"Biedni" restauratorzy podnieśli ceny w podziękowaniu za akcję Wspieram gastro... jeśli nie potrafią sobie poradzić to niech zamkną interes i pójdą do pracy do konkurencji na śmieciowej umowie i z minimalną stawką za godzinę pracy.Niech staną się ofiarą własnej pazerności.
Gość
2022-06-23 15:43:43
No i dobrze niech zbankrutują
entuzjasta
2022-06-23 11:03:53
Powinni jeszcze bardziej podnieść ceny produktu i kotlety schabowe sprzedawać na aukcji. Mam nadzieję, że znikną te śmierdzące garkuchnie, w których jedynie fachowa jest obsługa zmywaka.
Jasiu
2022-06-23 07:59:05
Sorki ale ceny trochę z du.....y mają. Niech zamkną knajpy i koniec problemow. Teraz zaczynają się jagody później grzyby. Na kromkę chleba zarobią. No cóż nie będzie 3 meroli na podjeździe ale coś za coś. Nie dość ze oszukują bo większość zatrudnia za najniższą krajową na umowę reszta pod stołem to teraz jeszcze łapę wyciągają. Zaczyna się to robić żenujące. Ale to dzięki kulawemu z Żoliborza. Rozdawnictwo pełna gębą.
wiejski łazęga
2022-06-22 22:43:32
Ceny w kartach menu zmieniają się częściej obecnie jak ja zmieniam moje skarpetki.Owszem takie są prawa rynku.Jednak nikt chyba z gastronomików nie wierzył naiwnie w to,że klient z pokorą będzie przyjmował tę cenową żonglerkę i się temu przyglądał.To jak wiemy działa w dwie strony.Wasze prawo podnosić-moje omijać takie miejsca,lub zmienić przyzwyczajenia.
Zbieracz chrustu
2022-06-22 20:27:23
Ponoć jestem klasą średnią. Razem z żoną mamy dwie średnie krajowe. Rozdawnictwo plusów, tarcz i innych bonusów mnie nie obejmuje. Rząd wykończył uczciwie ciężko pracujących a tym samym wyleczył ich z chęci chodzenia po knajpach. Ja widzę po nas. Kolacja za 200 zeta nie dla nas. Wolę w domu.
Fuj
2022-06-22 18:52:24
Niech najpierw restauracje zaczną zasługiwać na miano restauracji bo w większości grzyby rosną na ścianach a jedzenie jest tak ochydne i śmierdzące że zbiera na wymioty. Wolę kupić dobre produkty i przygotować w domu
Pigwa
2022-06-22 17:39:31
Powinni w PIG zrobić wykłady profesora Balcerowicza o niewidzialnej ŕece rynku
@ Michał
2022-06-22 17:33:59
Jesteś b. rozsądny człowiek. W 100% podzielam Twoje poglądy.
Jakie Pomagać?
2022-06-22 17:30:57
..pomagać to mozna ubogim, bezdomnym, chorym itd. Pomagać biznesmenom "w białych skarpetkach"??? To jakaś kpina. A jak nie jestem "restauratorem" .. to nie mam co liczyć na pomoc? Bo? To może faktycznie, zróbmy referendum i będzie Socjalizm. Jak kiedyś. Znacjonalizujmy te gałęzie gospodarki-np. restauracje- bo właściciele sobie nie radzą. A raczej nie zarabiają kilkudziesięciu w miesiącu a kilka..
Piotr
2022-06-22 17:28:16
Wirus inflacji zabije firmy w Polsce, a zbliżający się wirus energetyczny spowoduje zamknięcie kolejnych firm i bankructwo właścicieli. Wszystko zaplanowane przez globalistów z Davos, G7, grupy Bilderberg. Nie będziesz mieć żadnej firmy i nie bedziesz mieć niczego. Właścicielami wszystkiego pozostaną globaliści z rajami podatkowymi.Będą wybrani jeżdzić ferarri i lamborgini a pozostali na rowerach lub pieszo chodzić.
Michał
2022-06-22 17:17:52
Zdrowiej jeść w domu.
Przynajmniej człowiek wie co połyka.
Marek
2022-06-22 17:16:49
Ciągle ktoś płacze jak mu ciężko. Panie i Panowie restauratorzy od 30 lat mamy kapitalizm i wolny rynek. PRL zakończył się w 1989 roku. Biznesmenie radź sobie sam a jak nie, to trudno.
Mirek
2022-06-22 16:58:28
Piwo po 15zł, Kawa po 10zł takie ceny to szaleństwo, niech nie piszą o kosztach jedzenia. Na zachodzie w knajpach jest taniej!!
Ewa
2022-06-22 16:44:04
Widzieliśmy te Porsche pod lokalami gastronomicznymi w kryzysie gorszym niż pandemiczny
Lena
2022-06-22 16:42:40
To skandal że do restauratorów zaliczyli bary mleczne. Barom mlecznym trzeba pomagać tu pełna zgoda bo są dla pracujaćych najuboższych. Ale restauratorzy sobie radzą bo wywindują cenę albo dostaną zniżkę od urzędu miasta za ogródek. To jakby na logikę dopłacać do salonu mercedesa bo mało ludzi kupuje mercedesy i salony sobie nie radzą w kryzysie, dopłata z naszych podatków.oczywiście ;)
Zgadzam się na przechowywanie moich danych osobowych na urządzeniu, z którego korzystam w formie tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych (w tym na profilowanie i w celach analitycznych) przez Kurier Szczeciński sp. z o.o. Więcej w naszej Polityce Prywatności.