Aż do marca przyszłego roku opłata za wystawienie stolików na chodnikach i jezdniach przed lokalem gastronomicznym ma wynosić jedynie połowę regularnej stawki za zajęcie pasa drogowego. W taki sposób Miasto Szczecin chce wesprzeć przedsiębiorców z branży gastronomicznej, z których wielu jeszcze nie podniosło się z długotrwałego zamknięcia w czasie pandemii.
- Propozycja nowych stawek znalazła się projekcie uchwały przygotowanym na najbliższą sesję Rady Miasta - stwierdza Paulina Łątka z Centrum Informacji Miasta. - To kontynuacja pomocowych rozwiązań dla szczecińskich gastronomików, wprowadzonych już w maju 2020 r. w związku z pandemią Covid-19 i obowiązującymi obostrzeniami, które w ogromnym stopniu dotknęły tę właśnie branżę. Uchwały przyjmowane w tym czasie obniżały opłatę za zajęcie pasa drogowego pod ogródki o 90 proc., a ostatnia z nich obowiązuje do 30 czerwca 2022 r.
Miasto idzie gastronomikom na rękę i - o ile uchwała zyska aprobatę radnych - od 1 lipca do 31 października bieżącego roku podstawowa stawki za zajęcie pasa drogowego pod ogródki gastronomiczne zmniejszy się o 50 proc.
- Ulga tej samej wysokości miałaby obowiązywać również każdego roku w miesiącach jesienno – zimowych, tj. od 1 listopada do 31 marca, kiedy z oczywistych względów ogródki świecą pustkami - tłumaczy Paulina Łątka. -
Oznacza to, że po przyjęciu uchwały szczecińscy gastronomicy, aż do przyszłej wiosny będą ponosić jedynie połowę regularnych opłat za ustawienie ogródków.
(kel)