Przysmak morświnów i fok szarych. To jeden z najważniejszych gatunków ryb morskich w światowej gospodarce. Jednak w niektórych regionach, na przykład w zachodniej części Morza Bałtyckiego, liczebność jego populacji jest bardzo niska. W ostatnich latach wiele stad śledzia w wodach europejskich zmalało i obecnie istnieje zwiększone ryzyko przełowienia kolejnych. Dlatego w tym roku śledź był głównym bohaterem Dnia Ryby.
Stacja Morska im. prof. Krzysztofa Skóry Instytutu Oceanografii UG w Helu od lat organizuje Dzień Ryby. W tym roku przypadał na sobotę 24 lipca. Przebiegał pod hasłem „Srebro Bałtyku" i dotyczył śledzia.
Pamiętajmy, że Bałtyk to wrażliwy system powiązań. Jeśli chcemy chronić foki i morświny, powinniśmy zatroszczyć się też o ryby. Śledź jest jednym z przysmaków bałtyckiego morświna i fok szarych. Jest również ważnym źródłem pokarmu dla dorsza, którego wschodnio-bałtycka populacja znajduje się obecnie w krytycznym stanie" - wyjaśnia Rafał Jankowski, specjalista ds. Ochrony Ekosystemów Morskich w WWF Polska i koordynator Błękitnego Patrolu WWF.
Dzień Ryby był doskonałą
...