Środa, 06 listopada 2024 r. 
REKLAMA

Przeterminowane produkty, brud… Wzmożone kontrole inspekcji sanitarnej w gastronomii

Data publikacji: 07 lipca 2022 r. 16:33
Ostatnia aktualizacja: 07 lipca 2022 r. 16:33
Przeterminowane produkty, brud… Wzmożone kontrole inspekcji sanitarnej w gastronomii
Kontrole inspekcji sanitarnej wciąż wykazują stosowanie w lokalach przeterminowanej żywności, brud oraz brak badań lekarskich pracowników. Warto dodać, że gastronomia w kurortach turystycznych w sezonie jest na szczególnym celowniku inspektorów. Fot. Katarzyna LIPSKA-SOKOŁOWSKA  

Posypały się mandaty dla nieprzestrzegających zasad żywienia zbiorowego gastronomików, których skontrolowała inspekcja sanitarna. Tylko w jednym tygodniu czerwca inspektorzy z powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych przeprowadzili 280 wizyt w barach, restauracjach, pubach w naszym regionie i aż w 86 obiektach stwierdzili nieprawidłowości: brud, brak dokumentacji lekarskiej pracowników oraz serwowanie przeterminowanych produktów spożywczych.

W ewidencji inspekcji sanitarnej znajdują się 8564 lokale i punkty, w których prowadzona jest działalność gastronomiczna w województwie zachodniopomorskim.

- Kontrole przeprowadzamy cały rok, ale nie ukrywamy, że w sezonie letnim są one intensywniejsze, szczególnie w miejscowościach turystycznych - mówi Małgorzata Kapłan, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie. - Dobry stan sanitarny i jakość podawanych produktów to obowiązek przedsiębiorców z branży gastronomicznej, ale także szansa na powodzenie ich biznesów. Gość, który zatruł się w lokalu, już nigdy do niego nie wróci.

Raport WSEE dotyczy

...
Zawartość dostępna dla Czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 61% treści.

Pełna treść artykułu dostępna w
eKurierze
z dnia 07-07-2022

 

(kel)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

On
2022-07-07 21:48:32
A gastronomicy płaczą, że tak im ciężko. Nawet nie mają pojęcia, co to jest uczciwa praca i jak należy prowadzić lokal gastronomiczny. Pseudo fachowcy, którzy chcą się dorobić na niczym. Wstyd. Pozamykać takie lokale.
Bartolini Bartłomiej
2022-07-07 20:28:21
Bo Ten Kraj kucharzami z zamiłowania a nie z wykształcenia stoi.Namnożyło się pseudo kucharzy bazując na takich jak geslerowa,kuroniach.Kulinarnych celebrytów.Konia z rzędem temu,kto ma w swoim zespole 100% obsługi po gastronomiku.Jak jeden ( szef kuchni lub właściciel ) takowe ma to już naprawdę wyjątek od reguły.Potem te dania tak wyglądają i tak smakują.No ale skoro jest na takie śmieciowe jedzenie przyzwolenie to...cóż-smacznego
Fatboy fatgirl
2022-07-07 20:09:57
Otyłość powoduje niezdrowe jedzenie i brak ruchu
Nowoczesny klient
2022-07-07 19:48:37
Proszę się zapytać kelnera o to na jakim mięsie i warzywach jest rosół, co to jest ligawa ,łata czy rozbef.Zerowa wiedza i nawet jak zapyta kucharza to kuchnia też nic nie wie. dramatyczne umiejętności i wiedza w gastronomii powoduje brak klientów, którzy oglądają programy kulinarne, interesują się kuchnia i wiedza coś wiecej niż mielony z marchewką i groszkiem
Rozsądek
2022-07-07 19:16:35
Widząc ceny , 25-30 zł za pseudo schabowego , doliczają ziemniaki i surówka dochodzi się do absurdu. do tego jakość jedzenia i czystość knajp dramatyczna.Jsk dla mnie wszyscy mogą zbankrutować
I jasne!!
2022-07-07 18:55:19
Ostatnio dużo płacze gastronomia.. że jest im ..tak ciężko!! Czas im pomóc!!! Zamykać wszystkie "śmietniki" gastronomiczne!!!!! Zostanie garstka, ale uczciwych!!!! I będą zarabiali!!!! Tylko do roboty(!!!) , trzeba szybko wdrożyć taką pomoc gastronomikom!!!!
@Ula
2022-07-07 17:58:41
Tam gdzie jest dobre i świeże jedzenie trzeba czekać na miejsce i żadna pomoc finansowa nie jest potrzebna.A śmierdzące budy ze śmierdzacym jedzeniem należy jak najszybciej zamknąć dla dobra wszystkich.Teraz każdy może gotować ale nie każdy powinien
Omijam z daleka
2022-07-07 17:23:23
Od dawna unikam tych śmierdzących pseudo restauracji.Wystarczy wejść do środka żeby już po minucie śmierdzieć starym olejem a karta na 15 stron gwarantuje stare rozmrażane w mikrofali jedzenie.Na samą myśl biorą wymioty.
Ula
2022-07-07 16:59:18
Posłowie i radni PO obiecali pomoc gastronomikom
Salmonella
2022-07-07 16:49:29
Trzeba być naprawdę desperatem żeby płacić rachunki grozy za stare, śmierdzące i chorobotwórcze jedzenie w pseudo garkuchniach. Ugotowanie ziemniaków i usmażenie schabowego jest na poziomie dziecka z podstawówki

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA