Sobota, 05 października 2024 r. 
REKLAMA

Drugie życie starego spichlerza. W Szczecinku piwo warzą

Data publikacji: 05 października 2024 r. 15:57
Ostatnia aktualizacja: 05 października 2024 r. 15:57
Drugie życie starego spichlerza. W Szczecinku piwo warzą
Ścianę zdobią prace Daniela Pawłowskiego. Fot. Krzysztof ŻURAWSKI  

Przełom września i października, od XIX wieku kojarzy się z piwem. A wszystko to za sprawą monachijskiego Oktoberfest - największej na świecie imprezy ludowej. To właśnie między innymi dzięki bawarskiemu festynowi piwo staje się trunkiem coraz bardziej popularnym na świecie, w tym i w Polsce.

Nasz kraj ma spore tradycje piwowarskie, w ich ramach wypracowaliśmy nawet własny styl, jakim jest piwo grodziskie - warzymy też portery, plasując się w grupie producentów tzw. portera bałtyckiego, co z kolei jest wspólnym stylem dla krajów leżących w basenie Morza Bałtyckiego. Jakość piwa i jego odmienność powoduje, że jesteśmy w czołówce konsumentów piwa. Szacuje się, że przeciętny Polak wypija około 135 litrów piwa rocznie.

Jak Polska długa i szeroka, na fali popularności złotego trunku, powstają różnego rodzaju browary produkujące piwo nie tylko na miejscu, ale także na zasadzie zakontraktowania go. Od kilkunastu lat obserwujemy bardzo pozytywny trend odtwarzania lokalnych marek piwa oraz powrót do rodzinnych tradycji.

Produkcja piwa niekoniecznie musi się wiązać z

...
Zawartość dostępna dla Czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 79% treści.

Pełna treść artykułu dostępna w
eKurierze
z dnia 04-10-2024

 

Krzysztof ŻURAWSKI
REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA